Zupa żeberkowa, czyli pyszny jednogarnkowiec
Zupa żeberkowa to kwintesencja smaku, wieprzowina w swej najlepszej odsłonie.. 😉 No dobra koniec kadzenia, czas przejść do jedzenia. Poczciwa zupa, a w zasadzie kociołek, bo gęsto w nim od żeberek, ziemniaków i wszelakiego dobra innego 😉 Idealna na smutaski, treściwa i taka jaką my lubimy najbardziej . Żeberko zawsze jest na topie i nie ważne czy wędzone, pieczone czy gotowane.. Niezmiennie z niecierpliwością wyczekiwane. Polecam to proste danie, zaliczam je do zup bo jednak coś tam chlupie i jest bez zagęstników, prosta kuchnia wiejska, do syta … 😉
składniki na około 3 osoby:
- 0,6 kg żeberek ekstra mięsnych
- 4-5 ziemniaków
- 2 łyżki kaszy wiejskiej ( surowej )
- 1 marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- korzeń pietruszki, dość duży
- 2,5 litra rosołu lub wywaru na kościach wieprzowych (można użyć kostki rosołowej „na żeberkach”)
- 50 ml śmietany kremówki 30 %
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki do podania
Żeberka podziel na pojedyńcze porcje, opłucz w zimnej wodzie. Przełóż do garnka i zalej wywarem, dodaj zmiażdżony czosnek, pokrojoną marchewkę, cebulę, pietruszkę, sól do smaku. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu co najmniej 1,5 godziny. Po tym czasie dorzuć ziemniaki, kaszę i gotuj do czasu aż zmiękną. Na koniec wlej śmietanę, zagotuj , wyłącz gaz dopraw pieprzem, natka pietruszki i serwuj na gorąco. Pyszna prosta zupa … Smacznego !