Zwykła surówka z młodej kapusty prosta .. i szybka 😉
Surówka z młodej kapusty, jak by nie była wykonana, zawsze będzie pyszna. To przystawka, która nie może się nie udać i trudno ją spaprać 😉 Ta wersja jest bardzo prosta, a dzięki temu szybka w wykonaniu co czasami jest tak samo cenne jak smak 😉 Jeśli nie masz czasu, właśnie musisz coś zdrowego rzucić na stół, zegar tyka .. dzieci pytają kiedy obiad…znowu gorąco i nie masz ochoty tkwić godzinami w kuchni… Zrób tą surówkę,a nie pożałujesz 😉 Wystarczy do niej rzucić jakąś czosnkową bagietkę i na upalny dzień będzie jak znalazł 😉
składniki:
- 1 główka młodej kapusty ( niezbyt duża)
- 2 młode marchewki
sos :
- 2 łyżki oliwy z oliwek jak najlepszej jakości
- 1 płaska łyżeczka suszonego koperku, a jeszcze lepiej świeżego ( mój zjadły mszyce, a na drugi muszę poczekać, więc dałam suszony 😉 )
- 1/2 płaskiej łyżeczki suszonego, otartego, cząbru
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 łyżka cukru
- sól, pieprz do smaku
Kapustę poszatkuj jak najdrobniej. Zetrzyj do niej marchewkę , na tarce o grubych oczkach. Składniki z listy sos, wymieszaj ze sobą w miseczce, wcześniej wyciskając praską czosnek i wlej do warzyw. Najlepiej mieszać rękami, dość mocno ugniatając kapustę, aż puści sok i nieco zmięknie. Odstaw na 10-15 minut do lodówki. Przed podaniem raz jeszcze zamieszaj. Serwuj jako przystawkę do obiadu, grilla lub w towarzystwie ciepłej, czosnkowej bagietki jako danie główne. Prościej się nie da 😉 Smacznego !