Żytni chleb zagrodowy

5/5 - (42 votes)

Żytni chleb zagrodowy

Pieczenie chleba nie jest trudne , co prawda ja zazwyczaj piekę chleby na drożdżach , ale nie ustępują smakiem tym na zakwasie . Poza tym zakwas wymaga czasu , a ja go nie mam ,  drożdże są zawsze pod ręką . Dobry przepis dla początkujących . Trzeba dobrać odpowiednio wysoką formę , bo ciasto tego chleba jest dość luźne i kleiste , a mocno wyrasta . Smaczny , długo zachowujący świeżość chleb codzienny, a jak w domu będzie pachnieć…niebiańsko ! 😉

Składniki :

  • 2 szklanki mąki żytniej typ 1400
  • 1 szklanka mąki żytniej typ 2000
  • 1,5 szklanki mąki pszennej 750
  • 2 opakowania suchych drożdży ( 2 x 7g )
  • 1,5 łyżki cukru
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 3 szklanki wody
  • 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno





Przygotowujemy wysokie naczynie w którym będzie rósł nasz zaczyn drożdżowy , wsypujemy do niego 2 płaskie, łyżki mąki pszennej , suszone drożdże , cukier , wlewamy 0,5 szklanki wody , mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut , lub do czasu kiedy zaczyn potroi swoją objętość . Do maszyny do chleba ( ja używam jej tylko do wyrabiania ciasta, bo piecze beznadziejnie  😉 ) , wlewamy olej , wsypujemy resztę mąki z listy , sól , wodę oraz zaczyn drożdżowy . Wyrabiamy około 30 minut . Ciasto powinno być lepkie , kleiste lekko rozjeżdżające się , jeśli utworzyło zbyt zwartą konsystencję twardej kuli , trzeba dodać dodatkowe pół szklanki wody i wyrobić ponownie . Przekładamy do formy do pieczenia o wysokich brzegach, gdyż ten chleb mocno rośnie , wyłożonej papierem do pieczenia i prószymy z wierzchu mąką pszenną , robiąc kilka płytkich ,poprzecznych , nacięć na powierzchni . Forma nie może być gruba , gdyż wtedy spód chleba może się nie dopiec   . Odstawiamy do wyrośnięcia w cieplutkie miejsce , przykryte ściereczką , do czasu aż podwoi swoją objętość . Około godzina . Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 C i pieczemy około 15 minut , po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 C i pieczemy około 60 minut , do czasu aż skórka mocno zbrązowieje . Nie włączamy termoobiegu . Wyjmujemy gorący z formy i układamy na kratce do wystygnięcia . Gotowe 😉

 

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Żytni chleb zagrodowy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *