Kręciołki z boczku -domowe z dipem czosnkowo -koprowym
Sezon na grilla już za nami , ale czasem jeszcze złapie smaczek na kawałek boczku lub karczek ..Kręciołki to bardzo prosty sposób na obiad lub kolację , czy nawet przystawkę . Świetnie sprawdzi się także podane do piwa jako przekąska . Są proste do zrobienia i w zasadzie pasują do wszystkiego , a jeśli jeszcze uda się nam je spiec i uzyskać chrupiąca otoczkę ..to po prostu bajka 😉
Skład na oko – nie na porcje 😉 :
- 10 plastrów świeżego boczku ( kupuję już pokrojony-to ułatwia życie )
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej gorczycy białej
- sól do smaku
- 1/4 szklanki oleju
- 10 długich patyków do szaszłyków
przepis na dip znajdziecie tutaj : Dip koperkowo – czosnkowy
Do szklanki z olejem wsypujemy paprykę słodka , ostrą i mielona gorczycę , mieszamy i polewamy tą marynata plastry boczku , mieszamy ręka , tak żeby wszystkie pokryły się dokładnie przyprawami . Solimy , odstawiamy na noc do lodówki . Następnego dnia nabijamy na patyczek ( jak na zdjęciu ) i łapiąc za oba końce skręcamy intensywnie i ciasno wokół patyka , aż boczuś utworzy spiralkę . Wkładamy do nagrzanego do 160 C piekarnika i pieczemy , aż kręciołki złapią piękny złocisty kolor , a przy dotknięciu będą lekko chrupiące . Wyciągamy , podajemy z dipem lub sosem tzatzyki . Pychota i prostota 😉