Dip koperkowo – czosnkowy

Rate this post

Dip koperkowo – czosnkowy 

Dip to świetny zimny sos do każdego mięsa , oparty na bazie jogurtu greckiego , jest stosunkowo lekki . Nadaje się zarówno do dań z grilla , jak i mięs i warzyw do obiadu . Prosty , robi się go dosłownie w pięć minut , a do tego bardzo smaczny . Nie będę się rozpisywać i rozwijać w temacie dip – bo nie ma nad czym ..po prostu ,prosty przepis na smaczny dodatek 😉 

dip koperkowo czosnkowy

Składniki :

  • 1 kubek jogurt typu greckiego ( duży 400 ml )
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 mały pęczek koperku 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli i pieprzu do smaku

IMG_0550 (640x427)

Koperek siekamy drobniutko nożem , wsypujemy do miseczki . Dodajemy do niego jogurt grecki , majonez , czosnek , cukier  , sól i pieprz . Mieszamy bardzo dokładnie do uzyskania gładkiej konsystencji . Odstawiamy na godzinkę do lodówki . Po wyjęciu z lodówki dip,  mieszamy i podajemy . Doskonały do mięs , ale także do warzyw np gotowanych na parze . Smacznego 😉

IMG_0552 (640x427)

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *