Amerykański gulasz i ziemniaki serowe , pomysł na obiad

Amerykański gulasz i ziemniaki serowe

Amerykański gulasz i ziemniaki serowe , pomysł na obiad w stylu USA . Przepis pojawił się w naszej rodzince w dość nietypowy sposób . Otóż w ramach wakacyjnych eksperymentów , wpadliśmy z chłopcami na pomysł wypróbowania wojskowych racji żywnościowych z różnych krajów . Jedna z racji armii USA , tak zwana MRE zawierała właśnie taki zestaw . Czyli pachnący wędzonką , wołowy gulasz i ziemniaki z serem cheddar .. Chłopcom tak zasmakowało , że poprosili o to żebym wykonała podróbkę . Udało się smak pasował w 100 % do oryginału , a wizualnie było lepiej 😉 Naprawdę ciekawy i smaczny pomysł na obiad , choć wysoce kaloryczny , ale jeśli nie jemy tego codziennie nie ma tragedii , co szkodzi spróbować 😉 Pychotka , polecam !

składniki :

  • 0,5 kg wołowiny gulaszowej ( udziec na gulasz )
  • 200 g wędzonego na zimno boczku , najlepiej swojskiego , kopconego
  • 2 cebule
  • 3 łyżeczki sosu worcester
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru trzcinowego
  • sól , pieprz do smaku
  • smalec wołowy do smażenia ( można zastąpić wieprzowym jeśli nie macie wyjścia )
  • 1 łyżka mąki kartoflanki , zmieszanej z wodą do zagęszczenia sosu

ziemniaki :

  • 0,6 kg młodych , małych ziemniaków
  • 2 paczki sera topionego w plastrach , cheddar ( hohland , laktima lub inny )
  • sól do smaku

Mięso kroimy na małe kawałki , boczek siekamy drobniutko , tak samo cebulę . Na teflonowej patelni wytapiamy boczek , do momentu , aż zrobią się chrupiące skwarki , przekładamy do brytfanki , a na wytopionym tłuszczu rumienimy cebulę . Pokrojoną wołowinę obsmażamy na małej ilości tłuszczu wołowego , tak żeby mocno się przypiekła , całą zawartość patelni przelewamy do brytfanki , gdzie jest już cebula i boczek 😉 Zalewamy szklanką wody , dodajemy sos worcester , cukier , czosnek i sól do smaku , nakrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 C . Dusimy co najmniej dwie godziny . Co jakiś czas kontrolując czy woda zbytnio nie odparowała , w razie potrzeby , uzupełniamy .

Jak już wszystko jest mięciutkie i aromatyczne , zagęszczamy sos kartoflanką rozmąconą z wodą do lubianej konsystencji . Używamy takiej mąki bo ona nie powoduje zmętnienia sosu i jest mniej wyczuwalna niż pszenna  .  Ziemniaki obieramy , kroimy w dość cienkie plastry , gotujemy w osolonej wodzie do miękkości . Odcedzamy , studzimy . Przekładamy do naczynia żaroodpornego , układając w nim naprzemiennie z plastrami sera , aż do wyczerpania składników . Zamykamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C . Zapiekamy , co jakiś czas mieszając , do momentu , aż ser całkowicie się rozpuści . Serwujemy na gorąco , razem z gulaszem obficie doprawionym pieprzem .. To danie naprawdę wymiata 😉 Smacznego !


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *