Babka ziemniaczana – kartoflana

Rate this post

Babka ziemniaczana – kartoflana 

Czasami w zimowe dni , takie kaloryczne i syte obiady nie są wcale złe . Szczególnie po szaleństwie na snowboardzie ..no w tym roku słabo z tym i szału nie ma , ledwo da się śliznąć..cóż taki mamy klimat 😉 Właśnie dziś doznałam olśnienia – wręcz wizji  ..nie , nie zostałam nagle mędrcem , ani nie wstąpiłam do żadnej sekty , ograniczenia umysłowe pozostały te same 😉 Ale wizja dotyczyła babki , otóż nagle przypomniałam sobie jak bardzo nie znosiłam jej w dzieciństwie , ale w zasadzie teraz nie potrafię powiedzieć dlaczego . Postanowiłam przyrządzić i zobaczyć reakcję moich dzieci na ten specjał. No i okazało się ,że dla mnie na starość – w zasadzie w kwiecie wieku z małym uwiądem 😉 Babka jest pyszna , po prostu mnie powaliła , a już podsmażona na patelni drugiego dnia to niekwestionowana  delicja ..tak więc babka straszy , ale teraz moje dzieci , nie mnie . Już wiem co robić gdy zbyt długo siedzą przed kompem , wystarczy powiedzieć , że na obiad będzie babka ziemniaczana , a zaraz biegną do kolegów na podwórko , na świeże powietrze ..byle dalej od talerzy …;) Za to reszta rodzinki, ta w bardziej geriatrycznym wieku , uwielbia tą potrawę ..może wiek jest tu kluczem 😉 Tak czy siak polecam , jest naprawdę czadowa i prosta .

babka kartoflana ziemniaczana

Składniki na średnią  formę do pasztetów  :

IMG_2130IMG_2140



Ziemniaki obieramy , myjemy i ścieramy na tarce o drobniutkich oczkach -przecierce , skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy ( dzięki temu, ziemniaki nie zrobią się czarne i nieapetyczne ) . Boczek w kawałku , kroimy w kosteczkę , dość drobną . Cebule obieramy i także siekamy drobno . Teraz wrzucamy boczek na patelnię , razem z cebulką i smażymy mieszając -ja nigdy nie daję dodatkowego tłuszczu bo boczek zazwyczaj ma go dość . Jak boczuś i cebulcia zrobią złociste , odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

IMG_2141IMG_2142

Do miski z utartymi ziemniakami , wrzucamy jajko,mąkę , sól , pieprz,majeranek oraz smażony boczek z cebulką . Mieszamy dokładnie łyżką , aż do połączenia składników . Foremkę do pasztetu lub inna , taką ,jaką mamy , wykładamy cienkimi plastrami boczku , na ten podkład wylewamy nasza ziemniaczaną masę . Całość posypujemy po wierzchu pieprzem i wkładamy do piekarnika na około 35-40 minut , aż zobaczymy ślicznie zbrązowiałą i apetyczną skórkę wierzchnią 😉 Gotowe , babkę można jeść od razu , ale ja polecam spróbować jej drugiego dnia , pociętej w plastry i odsmażonej na patelni..pychota i do tego tzatzyki 😉

IMG_2143IMG_2144

2 thoughts on “Babka ziemniaczana – kartoflana”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *