„Bałkańska ” sałatka śledziowa

Rate this post

” Bałkańska ” sałatka śledziowa

Każda sałatka jest pyszna , takie jest moje krótkie zdanie 😉 Oczywiście jedne są mniej, inne bardziej smaczne , u nas zawsze największe wzięcie , mają te z majonezem . Bałkańska sałatka , jest chrupiąca , dzięki korniszonom , aromatyczna od pora i smakowita za sprawą śledzia . Idealna na imprezę lub kolację . Wielkanoc , to także dobre miejsce dla sałatki śledziowej , na świątecznym stole 😉 

Składniki :

  • 6 matiasów  w zalewie olejowej
  • 6-7 ogórków korniszonów
  • 1 średni por , tylko biała część
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 dość duże słodkie jabłko
  • 3 -4  ziemniaki średniej wielkości
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz , sól do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czubata , łyżeczka , tartego chrzanu
  • 3 łyżki gęstego majonezu

Śledzie odsączamy z zalewy , kroimy w paski , przekładamy na sitko , żeby odciekły . Ogórka , także kroimy , tylko drobniej niż śledzie i także odstawiamy na sitku ,żeby pozbyć się nadmiaru wody . Pora siekamy , jaka i ziemniaki kroimy w podobnej wielkości kawałki , jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach , mieszamy ze śledziem i ogórkami na sitku , pozostawiamy żeby sok odciekł .

Wszystkie składniki , łączymy ze sobą w misce , dodajemy majonez , sól , pieprz ,cukier , chrzan , oraz wyciśnięty praską czosnek , mieszamy i odstawiamy na godzinę . Po tym czasie ponownie mieszamy i możemy podawać . Sałatka najlepsza drugiego dnia , kiedy smaki się przegryzą . Smacznego 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *