Bałkańskie Cevapcici

Rate this post

Bałkańskie Cevapcici

Świetna potrawa z mięsa mielonego nieco przypomina nasze kotlety , ale tak naprawdę nimi nie jest i o dziwo moi chłopcy , którzy nie lubią mielonego mięcha , wcinają je w cevapcici bez opamiętania 😉 Czasami pewne rzeczy pozostają zagadką , jak ta ,że w konsumpcji nie przeszkadzają im nawet przyprawy , na które zazwyczaj się krzywi młodszy ..Cóż pozostaje gotować je jak najczęściej , aż zbrzydną ,a wtedy poszukam innych inspiracji .. 😉 Ta potrawa daje dużą dowolność w przyprawianiu , w wielu rejonach używa się przeróżnych przypraw ..więc można użyć innych niż te co podałam 😉 To tak jak z naszymi gołąbkami , niby jedna nazwa ,a wiele kombinacji 😉

Bałkańskie cevapcici

Składniki :

IMG_1253 (640x427)IMG_1256 (640x427)

Mięso mielone przekładamy do miski , dodajemy oliwę  i sól , wyrabiamy ręką na gładką zwartą masę . Na trzech talerzach , przygotowujemy przyprawy , na pierwszym rozsypujemy czosnek niedźwiedzi wymieszany ze zwykłym i z pieprzem , na drugim paprykę słodką , ostrą , a na trzecim gotowa przyprawę chmieli sunelli .

IMG_1257 (640x427)IMG_1259 (640x427)

Z mięsa mielonego formujemy kształtne wałeczki i obtaczamy w różnych przyprawach ( każdy wałek w innej ) . Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy je na złoty kolor , sprawdzając czy się dopiekły . Gotowe , genialne z sosem tzatzyki lub dipem czosnkowym .

IMG_1267 (640x427)IMG_1268 (640x427)

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *