Bosmańskie śledziki

5 (100%) 22 vote[s]

Bosmańskie śledziki

Jeśli już zabraliście się dzielnie , do zamarynowania swoich pierwszych płatów śledziowych , to teraz można z nich wykonać pyszne śledzie po bosmańskie . Jeśli nie macie swoich możecie z powodzeniem użyć kupnych , a co tam ważny będzie efekt , a nie pochodzenie 😉 Śledziki wychodzą naprawdę smaczne , jedne z moich ulubionych . Można je przechować dość długo , bo do tygodnia i im więcej siedzą w lodówce , tym smaczniejsze są . Polecam , szczególnie na sylwestra 😉

Bosmańskie śledzie

Składniki :

IMG_5940

Śledzie odcedzamy z zalewy , zdejmujemy z nich skórę ( jak na zdjęciu ) , schodzi bardzo łatwo , wystarczy zacząć od góry , czyli od głowy . Kroimy w kawałki dowolnej wielkości , najlepiej smakują takie na raz 😉 Ogórki kiszone ścieramy na tarce o dużych oczkach , przekładamy do miski . Cebulkę siekamy naprawdę możliwie jak najdrobniej , dodajemy do ogórków .

IMG_5949

Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki , także dokładamy do pozostałych składników . Dodajemy pieprz , gorczycę  i wlewamy olej oraz pokrojone śledzie , mieszamy delikatnie łyżką . Przekładamy do wyparzonych słoików , zakręcamy i odstawiamy na 3 dni do lodówki . Gotowe , teraz już tylko jeść 😉

IMG_5970

2 thoughts on “Bosmańskie śledziki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *