Bułki z makiem

Bułki z makiem

Kolejna odsłona pysznej śniadaniowej bułeczki . Tym razem posypane makiem chrupaliśmy jeszcze cieplutkie z masełkiem ..szkoda ,że nie domowym ale kto by się tam czepiał szczegółów jak takie pyszności na stole …. Pyszne nawet same , ich środek jest mięciutki i smaczny , nie dmuchany jak u sklepowych obłoczków .. 😉 

Bułki z makiem

Składniki :

IMG_2676IMG_2743

Do podgrzanego , ciepłego mleka wsypujemy drożdże , 2 łyżki mąki , cukier – mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na 20 minut przykryte ściereczką w ciepłe miejsce , koło grzejnika lub kominka ( naczynie powinno mieć wysokie brzegi , bo zaczyn mocno urośnie ) . Do miski wsypujemy resztę mąki , dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy , sól , roztopione ciepłe masło ( nie może być gorące bo zabije drożdże ) i ciepłą wodę . Wyrabiamy dokładnie i długo , aż ciasto zacznie odchodzić od rąk , ja do wyrabiania używam maszynki do chleba 😉 Wyrobione ciasto wkładamy do posypanej mąką miski , przykrywamy ściereczką i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce pod grzejnik lub obok kominka na 30 minut . Po tym czasie , wyrośnięte ciasto formujemy w wałek , tniemy nożem na 10 równych części i każda z nich kształtujemy w kulkę , układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Nakrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce , po tym czasie na każdej bułce robimy grzbietem noża nacięcie , prawie do końca , ale nie przecinając bułki .  Wierzch każdej bułeczki smarujemy cieniutko roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 C i pieczemy 30 minut . Wyciągamy z piekarnika na gorąco i układamy na ruszcie do przestygnięcia . Potem już tylko chrupiemy .. 😉 Smacznego !

IMG_2744IMG_2745

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *