Chrupiące, placki z młodych ziemniaków i cukinii

4.6/5 - (9 votes)

Chrupiące,placki z młodych ziemniaków i cukinii 

Pychota ! Dokładnie tak bym je określiła . Moje dzieciaki oszalały na ich punkcie , nawet młodszy syn z natury grymaśnik , jak chrupnął jednego, to już nie chciał przestać 😉 Bardzo proste w wykonaniu , niewiele odbiegające od klasycznych , jednak w smaku całkowicie różne , delikatniejsze , a jednocześnie mocno chrupiące . No a zapach przy smażeniu ..mniam , trupa z trumny wyciągnie – w pozytywnym znaczeniu 😉

chrupiące placki z młodych ziemniaków i cukiniii

Składniki :

  • 5 dużych młodych ziemniaków
  • 1 średnia cukinia ( nie może , być  duża bo puszcza zbyt dużo wody )
  • 1 duża cebula
  • kilka gałązek świeżego koperku ( 1/4 małego pęczka )
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka – płaska, cukru ( ten składnik ma wpływ na chrupkość  )
  • 1 płaska łyżeczka soku z cytryny
  • sól , pieprz do smaku

IMG_7592

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach ( przecierce ) , odciskamy przez gazę ,żeby pozbyć się soku . Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i także odciskamy z nadmiaru wody . Surową cebulę również przecieramy na grubej tarce . Koperek siekamy drobniutko . Wszystkie warzywa przekładamy do jednej miski, skrapiamy sokiem z cytryny ( mieszamy ) , dodajemy surowe jajko , mąkę ( obie ) , sól , pieprz, koperek  i cukier . Mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej masy .

IMG_7593

Na rozgrzaną patelnię z olejem , wykładamy łyżką masę , lekko ją rozsmarowując , tak aby placki nie były grube ( takie by nie były chrupiące ) . Smażymy na średnim ogniu na mocno złoty kolor z obu stron . Po zdjęciu z patelni , na chwilę układamy je na papierowym ręczniku ,żeby odsączyć nadmiar tłuszczu . Teraz już tylko sałata ze śmietaną jako dodatek lub sosik pieczarkowy  i można zajadać . Smacznego 😉

IMG_7595

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *