Cygańska cukinia

Cygańska cukinia

Cygańska cukinia , to lekkie danie wegetariańskie . Bardzo proste i nie udziwnione , w smaku doskonałe . Nie jest to żaden wiekowy przepis, ani babcina tajemnicza receptura 😉 Ot po prostu wynik , spontanicznego mieszania w garach . Moi chłopcy lubią ją w towarzystwie mięcha z grilla lub placków ziemniaczanych . Dobra także jako kolacja . Swoją drogą , muszę sprawdzić jak by się przechowywała w słoikach po pasteryzacji, bo może byłby z tego niezły zapasik w typie dania ekspres 😉 

Składniki :
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka, krojonych pomidorów
  • 2 łyżki pasty ajwar lub sosu z pieczonych warzyw ( używam własnego – przepis wkrótce 😉 )
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka , ciemnego octu balsamicznego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól do smaku
  • świeża bazylia do posypania
  • olej do smażenia





Cukinię kroimy w słupki dość duże , około 1 cm ,żeby się nie rozpadła podczas smażenia . Cebule obieramy , kroimy w piórka . Czosnek wyciskamy praską . Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę z cukinią i czosnkiem  , jak zaczną łapać miejscami złoty kolor , dodajemy ajwar . Przesmażamy jeszcze chwilę , następnie wlewamy pomidory z puszki i zmniejszamy gaz . Dodajemy zioła prowansalskie , cukier , ocet balsamiczny , sól do smaku .Dusimy do momentu , aż sos samoczynnie się zagęści , do preferowanej przez Was konsystencji ( każdy woli inaczej , ja wolę mniej płynną formę 😉 )  Gorącą przekładamy na talerze i dekorujemy bazylią . Smacznego !

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *