Drobiowe roladki z fetą i ziołami w galaretce

Drobiowe roladki z fetą i ziołami w galaretce

Żeby przegonić nudę z kuchni , czasem trzeba poeksperymentować . Ten przepis nie jest może bardzo prosty ,ale na pewno bardzo smaczny i ciekawy , szczególnie jeśli planujemy przyjęcie lub np. zostawiamy rodzinkę samą w domu 😉 

IMG_9380 (640x427)

Zbieramy :

2 podwójne piersi z kurczaka                                                                                                                    2 l rosołu drobiowego                                                                                                                     paczka żelatyny wieprzowej ( tej czerwono-żółtej )                                                                               1 opakowanie sera feta                                                                                                                    pęczek natki pietruszki , gałązek tymianku i szałwii                                                                             2 łyżki sosu sojowego jasnego                                                                                                                sól do smaku   ,pół świeżej papryczki chilli, 3 łyżki cukru , 1 szklanka octu

IMG_9365 (640x427)IMG_9368 (640x427)

Piersi rozklepać na plastry -jak kotlety  , ułożyć na folii aluminiowej . Fetę pokruszyć  i ułożyć na wierzchu kurczaka . Zioła posiekać ( zostawić kilka listków szałwii i parę gałązek tymianku )  , ułożyć na pokruszonej fecie i kurczaku ( jak na zdjęciu ) , nie solimy ,gdyż feta jest bardzo słona . Zwijamy ciasno w folię i formujemy cukierek . Wkładamy na foremkę do pieczenia i zalewamy wodą do połowy wysokości naszych „cukierków”  , wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 160 C na około 25-30 min  .Po tym czasie wyłączamy piekarnik i nie otwieramy -zostawiamy kurczaka, żeby wystygł razem z piekarnikiem .  Kurczaka najlepiej przygotować dzień wcześniej, dobrze ostudzony lepiej się kroi . W garnku doprowadzamy rosół do wrzenia , dodając kawałek chilli , sos sojowy  ,cukier i ocet . Po zagotowaniu ,zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy żelatynę wg zaleceń z opakowania ,ta czerwono -żółta starcza dokładnie na 2 l . Kurczaka delikatnie rozwijamy z foli i ostrożnie kroimy -jest naprawdę delikatny . Układamy w miseczkach lub tak jak ,ja celem dłuższego przechowania w słoikach, dodając odłożone listki szałwii i tymianek  , ostrożnie, zalewamy gorącą zalewą z żelatyną . Odstawiamy do stężenia w chłodne miejsce i gotowe , słoiki do dłuższego przechowania zakręcamy -trzymamy tylko w lodówce . Smacznego 😉

IMG_9374 (640x427)IMG_9387 (640x427)

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *