Dukaty ziemniaczane z konfiturą cebulową

Rate this post

Dukaty ziemniaczane z konfiturą cebulową

Złociste dukaty , to sprytnie podana babka ziemniaczana 😉 W zasadzie coś blisko niej , konfitura z czerwonej cebuli ,dodaje smaku tej prostej potrawie . Doskonałe na zimno i na ciepło , Można podać jako przekąskę na przyjęciu do piwa  , czy na urodzinach lub po prostu jako danie główne do pieczonej kaczki 😉  . 

Składniki :

  • 4- 5 ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej  ( kartoflanki )
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • sól do smaku
  • termokurczliwa osłonka do kiełbasy ( wąska )

konfitura z cebuli :

  • 2-3 czerwone cebule 
  • 1 łyżka octu balsamicznego – porządna
  • 1 łyżka cukru – czubata
  • 1/2 płaskiej łyżeczki chilli ( lub mniej jeśli nie lubicie ostrości  )

Ziemniaki, ścieramy na tarce o drobnych oczkach , wlewamy sok z cytryny , mieszamy i odciskamy nadmiar wody,  przez ściereczkę . Do pulpy ziemniaczanej dodajemy jajko , mąkę ( oba rodzaje ) , sól , mieszamy do uzyskania jednolitej masy . Osłonkę do kiełbas ,ciasno ,  napełniamy masą ziemniaczaną , związujemy . Parzymy w piekarniku , na blaszce wypełnionej wodą do 1/2 wysokości kiełbaski , w temperaturze 100 – 110 C , przez 60 minut , obracając co jakiś czas , żeby zatrzymały ładny kształt .

Wyjmujemy , zostawiamy do całkowitego wystygnięcia , najlepiej na noc w lodówce . Następnie kroimy i każdy krążek , smażymy na złoty kolor z obu stron . Cebulę na konfiturę , kroimy w cienkie paseczki , posypujemy cukrem , chilli  , podsmażamy na odrobinie oleju , aż całkowicie zmięknie . Dodajemy ocet balsamiczny i smażymy do jego odparowania . Na każdym złotym krążku układamy łyżeczkę konfitury i podajemy . Świetne na gorąco lub na zimno 🙂 Smacznego !

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *