Duszona cukinia z bazylią

Rate this post

Duszona cukinia z bazylią 

Proste dania , mają to do siebie ,że najlepiej smakują przyrządzone ze świeżych produktów z własnego ogrodu . Młodziutkie cukinie , których teraz już nie brakuje pod ręką , połączone ze świeżutką , ciętą na bieżąco bazylią ..mniam 😉 Szkoda ,że pomidory z puszki , ale cóż u mnie dopiero zielone ( jak ja ze złości 😉 ) , a zaczerwienią się pewnie dopiero za tydzień lub dwa ( jak im złości przejdą i poczują się głupio 😉 ) . Cukinia , to wspaniałe i pyszne warzywo , polecam w tej formie , potrawa jest lekka i smakowita .

duszona cukinia z bazylią

Składniki :

  • 2 młodziutkie , smukłe cukinie ( takie po około 20 cm -chude )
  • 1 średniej wielkości cebula , najlepiej biała 
  • 1 puszka pomidorów
  • garść świeżych listków bazylii
  • 1 łyżka miodu  ( lub łyżeczka cukru )
  • 3 ząbki czosnku
  • sól , ostra papryka do smaku

IMG_7781

Cukinię, kroimy w dość duże kawałki , razem ze skórką ( trzeba dokładnie umyć ) . Cebulkę siekamy . Na gorącym oleju ( łyżka ) , podsmażamy cukinię z cebulką , do momentu , aż zaczną łapać rumieńce , dokładamy obrane , zmiażdżone ząbki czosnku ( ja rozgniatam rączką od noża , aż się rozpaćkają – mają wtedy, więcej smaku, niż z wyciskarki ) .Podsmażamy jeszcze chwilkę , żeby czosnek uwolnił cały swój aromat , dodajemy miód , pomidory z puszki ( pokrojone , ja kupuję już w kawałkach ) , sól , paprykę ostrą i smażymy na dużym ogniu , ciągle mieszając , do momentu aż sok z pomidorów się zredukuje i utworzy gęsty sos . Wyłączamy gaz , wsypujemy posiekaną bazylię , mieszamy i od razu podajemy . Doskonałe z chrupiącymi tostami lub jako dodatek do kotletów ziemniaczanych , jak w moim przypadku ( na zdjęciu )  😉 Smacznego !

IMG_7783

1 thought on “Duszona cukinia z bazylią”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *