„Ekspresowa ” pasta jajeczna

Rate this post

„Ekspresowa ” pasta jajeczna

Pasta jajeczna , to najszybszy i najprostszy sposób na śniadanie . Jest doskonała ,aksamitna , smakuje każdemu kto lubi jajka 😉 Wykonanie jej , to w zasadzie czas gotowania jajek . Przepis stary jak świat , ale wciąż dobry , tym bardziej ,że czasami ma się dość , wędlin , serów i dżemów , no a to coś zupełnie innego 😉 Wariantów takiej pasty jest mnóstwo , wystarczy dodać koperek , rzodkiewkę lub szczypiorek i mamy kolejną , nową pastę 😉  Wiem ,że można kupić gotowca w sklepach , ale polecam jednak zrobić samemu , smak nieporównywalnie lepszy a skład na pewno prostszy i zdrowszy .

Składniki :

  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1-1,5 czubatej łyżki majonezu ( zależy jaką lubicie , bardziej kremowa- smarowna  , to więcej , bardziej „zwarta ” mniej 😉 )
  • 1/2 płaskiej łyżeczki , mielonej gałki muszkatołowej
  • sól , pieprz do smaku




Jajka wkładamy do miski , doprawiamy solą , pieprzem , gałką . Dodajemy majonez i miksujemy blenderem na gładką pastę . Koniec , już gotowe 😉 Smakuje doskonale z każdym sosem np. tatarskim , na grzankach , kanapkach . Można ,również używać zamiast masła pod wędlinę , czy ser 😉 Lubię takie prościutkie przepisy z małą ilością składników ..nieprzekombinowane 😉 Smacznego !

1 thought on “„Ekspresowa ” pasta jajeczna”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *