Fasolowa na żołądkach indyczych

Fasolowa na żołądkach indyczych

Fasolowa jest zdrowa , nie tylko się rymuje , ale także świetnie smakuje 😉 Ugotowana na żołądkach indyczych jest też lekka i nietłusta . Zdaję sobie sprawę ,że niektórzy się wzdrygają na sama myśl o jedzeniu podrobów , ale kto nie próbuje , niech nie krytykuje 😉 Moja rodzinka ceni sobie podroby i od czasu do czasu nawet chętnie się nimi zajadają , szczególnie jeśli chodzi o zupy na żołądkach lub serduszkach ..mniam , sama je uwielbiam 😉 

Składniki :

  • 6 żołądków indyczych
  • 3 l wody
  • niepełna szklanka ,suszonej, drobnej, fasolki białej
  • 1 duża marchewka
  • kawałek pora
  • kawałek korzenia pietruszki 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 50 ml słodkiej śmietanki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
  • 1 łyżka pasty z pieczonej papryki ( lub po prostu pieczona papryka )
  • sól do smaku
  • 2 kostki bulionowe drobiowe
  • natka pietruszki

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę , dowolnej wielkości . Do garnka wlewamy 3 l wody , wrzucamy oczyszczone i umyte żołądki oraz dwie kostki bulionowe . Gotujemy do momentu aż żołądki zaczną robić się miękkie ( około 30 -40 minut ) . Po tym czasie solimy  , wyciągamy żołądki- kroimy w plastry – wkładamy ponownie  , dorzucamy fasolę i warzywa , gotujemy do momentu, aż fasola będzie miękka . Dodajemy przyprawy , koncentrat, pastę paprykową lub pieczoną paprykę  i gotujemy jeszcze 20 minut . Na koniec zabielamy śmietanką i  doprowadzamy do wrzenia . Gotowe ,możemy podawać , najlepiej z siekaną natką pietruszki .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *