Faszerowane kotlety mielone

Rate this post

Faszerowane kotlety mielone

Kotlety mielone każdy zna i prawie każdy lubi . Piszę prawie i wiem co mówię , jednego ich przeciwnika posiadam w domu . Mój młodszy syn jest wielkim antagonistą klasycznego kotleta mielonego, ale o dziwo jego wersje modyfikowane już go nie odstraszają 😉 Dlatego też specjalnie dla niego od czasu do czasu serwuje wersję wzbogaconą o różne dodatki . Najlepiej sprawdzają się , papryka , pieczarki no i oczywiście ser 😉 Polecam wypróbować nawet jeśli tak jak ja lubicie klasyczną wersję . Zawsze to ciekawa odmiana i urozmaicenie w kuchni, a ona nudy nie lubi  😉 

Składniki :
  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 4 łyżki wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 czerwone papryczki chilli
  • 1 mała cebula
  • 5-6 pieczarek
  • tarty żółty ser o wyrazistym smaku
  • sól , pieprz do smaku
  • mąka do obtoczenia

Mięso mielone wyrabiamy razem z granulowanym czosnkiem, jajkiem , bułką tartą ,wodą ,solą  i pieprzem do smaku  . Do gładko wyrobionej masy wsypujemy siekane drobniutko chilli, startą na tarce cebulę  i ponownie wyrabiamy . Nabieramy porcję mięsa , delikatnie rozpłaszczamy , w środku umieszczamy pieczarkę , tarty ser .


Zamykamy formując zgrabne kulki . Obtaczamy w mące i smażymy w dość głębokim oleju na złoty kolor z obu stron . Serwujemy na gorąco , doskonale pasują do serowego pure ze szczypiorkiem 😉 Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *