Makaron na zielono

Rate this post

Makaron na zielono

Pyszny , prosty makaron z zielonymi warzywami i kawałkami kurczaka . Doskonały posiłek na każdy dzień tygodnia. Sos robi się dosłownie w kilkanaście minut . Praktycznie tyle samo ile gotuje się makaron . Moje chłopaki uwielbiają makarony , szczególnie z kremowymi sosami . Dodatek kurczaka jest także niezwykle pożądanym przez nich składnikiem 😉 . Zresztą większość ludzi  kocha makarony . Wiadomo proste i pyszne dania zawsze mają wzięcie bez względu na porę roku  czy dnia 😉 

Składniki :
  • 1 opakowanie makaronu ( dowolnego kształtu 😉 )
  • 2 pojedyńcze filety z piersi kurczaka
  • 1/2 małej cukinii
  • garść mrożonego zielonego groszku
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 % ( można zastąpić chudszą lub mlekiem , ale wtedy trzeba dodatkowo sos zagęścić mąką , więc w sumie wyjdzie na to samo 😉 )
  • sól , biały pieprz do smaku

Cebulę obieramy i kroimy w piórka . Podsmażamy na maśle jak zmięknie dodajemy krojoną pierś z kurczaka , wyciśnięty praską czosnek , gałkę muszkatołową ,sól do smaku . Przesmażamy chwilę , aż mięso się zetnie . Następnie dokładamy pociętą w plasterki cukinię , mrożony groszek ( bez rozmrażania ) , mieszamy , dolewamy śmietanę . Dusimy co jakiś czas mieszając do momentu aż groszek i cukinia zmiękną a sos samoczynnie się zagęści . Trwa to zazwyczaj około 5-6 minut . Gorący sos przelewamy do odcedzonego makaronu , wrzucamy siekaną natkę pietruszki , pieprz do smaku i mieszamy .  Serwujemy na gorąco zaraz po zamieszaniu 😉 Smacznego !


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *