Kalafior zapiekany z serem

Kalafior zapiekany z serem

Kalafior zapiekany z serem , to genialne , choć na pewno nie dietetyczne danie 😉 Pyszne połączenie , szczególnie z użyciem serków topionych w plastrach o smaku cheddar . Moje chłopaki zawsze mają długie zęby na kalafior , choć nie wiem czemu , ja uważam go za genialne warzywo . Cóż w tej postaci ,nie mieli wątpliwości i spałaszowali wszystko do pustego talerza . Czasami myślę ,że ser ma jakąś tajemną moc .. no Wiecie jak dobra wróżka, zamienia wszystko co szare i przerażające w największe przysmaki .. 😉 A tak poważnie , pychota i do tego bardzo prosta w przyrządzeniu 😉

składniki  na 4 osoby:

  • 1 mały kalafior lub 1/2 dużego
  • 8 plastrów sera topionego cheddar
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól do smaku




Kalafior dzielimy na cztery części . Gotujemy w wodzie z dodatkiem octu jabłkowego , cukru i soli do smaku . Po ugotowaniu , przekładamy do foremki do zapiekania , obkładamy plastrami sera . Po dwa na porcję 😉 Zapiekamy w piekarniku , nagrzanym do temperatury 180 C , do czasu , aż na serze pojawią się przypieczone miejsca 😉 Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami 😉

1 thought on “Kalafior zapiekany z serem”

  1. A czemu nie dietetyczne? Mam insulinooporność, nadwagę (odchudzam się) i dla mnie jest OK.
    No, do gotowania zamiast cukru dałbym erytrytol…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *