Karkówka z piekarnika w autorskiej mieszance przypraw

Rate this post

Karkówka z piekarnika w autorskiej mieszance przypraw

W tęsknocie za latem , postanowiła zrobić grilla w piekarniku , czyli karkówkę . a że aktualnie mam hopla na puncie różnych przypraw i gromadzę je jak wiewiórka orzeszki na zimę , to postanowiłam użyć kilka . Wyszła całkiem fajna mieszanka , która na stałe zajęła miejsce w słoiczkach z przyprawami pod nazwą – karkówka autorska . Poniżej przepis 😉

karkówka z piekarnika w przyprawach

Składniki :

  • 1 kg karkówki
  • sól

Przyprawa autorska :

  • 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka nasion kozieradki
  • 1/2 łyżeczka nasion lubczyku 
  • 1 czerwonego pieprzu
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka tymianku 
  • 1 łyżka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka brązowej gorczycy
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego

IMG_0992 (640x427)IMG_0993 (640x427)

Karkówkę kroimy w plastry grubości 1 cm i rozklepujemy lekko tłuczkiem . Przyprawy wsypujemy ( poza papryka i czosnkiem -je dodamy na końcu bo już są zmielone )  do młynka elektrycznego i mielimy , przekładamy do miseczki , dodajemy czosnek i paprykę -mieszamy  . Karkówkę solimy , skrapiamy olejem i obsypujemy przyprawą , układając warstwowo -jedną na drugą . Odstawiamy na noc do lodówki . Resztę przyprawy przesypujemy do słoika i możemy w zakręconym przechowywać dalej ( nawet kilka miesięcy ) . Karkówkę pieczemy  , na ruszcie , pod którym umieszczamy tackę z wodą  , w piekarniku rozgrzanym do 160 C , przez około 30 minut -najlepiej sprawdzać widelcem , czy miękka . Jak będzie pięknie przypieczona wyjmujemy o możemy podawać . Doskonała z frytkami i zimnymi dipami ( przepisy na dipy w dziale pasty,sosy,dipy.. )  Mniam , takie małe lato zimą .. 😉

IMG_0995 (640x427)IMG_1006 (640x427)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *