Warkocze drobiowe z boczkiem

Warkocze drobiowe z boczkiem

 Warkocze to fajna propozycja na przekąskę lub przystawkę . Doskonałe także na obiad. Po prostu wszystko co najlepsze , boczek,pierś z kurczaka , splecione razem i przypieczętowane przyprawami .. Warkoczyki zachęcą szczególnie dzieci , chociaż dorośli także chętnie po nie sięgają , nie gardząc . Smaczne , proste , pomysłowe , można wykorzystać na Sylwestra.. 😉 

warkocze drobiowe z boczkiem

Składniki :

  • 1/2 piersi z kurczaka – filet
  • długi plaster boczku wędzonego
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki curry
  • olej do pieczenia
  • sól do smaku

DSC_9476 (640x426)DSC_9477 (640x426)

Pierś z kurczaka przecinamy na pół i każdą polówkę tniemy w cienkie długie paski . Boczek także tniemy na cienkie długie pasy ( jak na zdjęciu ) tak żeby łatwo było splatać . Układamy na desce 2 kawałki -paski piersi i jeden pasek boczku , związujemy drucikiem do pieczenia lub sznurkiem i zaczynamy zaplatać , dokładnie tak samo jak plecie się warkocze 😉 Blaszkę do pieczenia skrapiamy olejem , kładziemy na niej warkocze , skrapiamy je także olejem . Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce razem i tak otrzymana mieszanką posypujemy warkocze , solimy i wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 180 C . Pieczemy z termoobiegiem około 15-20 minut . Gotowe do podania , świetnie smakuje z dipem czosnkowo -ogórkowym ( przepis na blogu w dziale dipy ) lub innym zimnym sosem .. 😉 Naprawdę pyszne !

DSC_9478 (640x426)DSC_9480 (640x426)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *