Kartoflanka , kiełbasianka – zimowa zupa

Kartoflanka , kiełbasianka – zimowa zupa

Kartoflanka , to typowo zimowa zupa , która rozgrzewa i syci . Doskonała jest wersja ze smażoną kiełbaską i cebulką , naprawdę polecam , gdyż smak jest genialny . Ja oczywiście uwielbiam wszelkie zupy , moje dzieci mniej , ale tą nie pogardzą . Uniwersalna , bardzo prosta , szybka i bardzo tania w przygotowaniu . Takie proste potrawy są najlepsze  , a w mroźne zimowe dni , nie ma nic bardziej rozgrzewającego od porządnej zupy 😉

Składniki :

  • 3-4 kiełbaski śląskie lub inne
  • 6-8 ziemniaków 
  • 2 marchewki
  • jeden korzeń pietruszki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku 
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • 1/2 cytryny
  • 3- 3,5 l wody w zależności jaką gęstość lubimy
  • sól , pieprz do smaku

Kiełbaskę pokroić w małe kawałeczki , podsmażyć razem z cebulką na złoty kolor – przypiec . Przełożyć do garnka , dodać obrane , pokrojone ziemniaki , marchewkę starta na tarce  , pietruszkę także startą  , ziele angielskie wyciśnięty praską czosnek , liść laurowy , doprawić solą i pieprzem do smaku . Gotować około 30 – 40 minut . Po tym czasie, rozgnieść ziemniaki tłuczkiem – tak żeby zupa się zagęściła ( zwyczajnie wkładamy do garnka tłuczek i ciapiemy , na paćkę 😉  )  . Dokwaszamy sokiem z cytryny , doprowadzamy do wrzenia i gotowe 😉 . Serwujemy na gorąco , samą lub z dowolnymi dodatkami 😉 Smacznego !

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *