Duszona łopatka w sosie własnym

Duszona łopatka w sosie własnym

Zima , to okres , kiedy u nas w domu mają zejście wszelkie duszone mięsiwa , najlepiej w sosie własnym . Oczywiście z ziemniaczkami , buraczkami lub ogórem 😉 Takie menu , jak duszona łopatka nie przejdzie latem , jest zbyt ciężka , ale teraz doskonała . Łopatka jest delikatna , wręcz rozpada się , a sos ..widać że pyszny 😉 Zima ma swoje zalety , deska , śnieg , no i duszone mięsiwo 😉 

Składniki :

  • 0,5 kg wieprzowej łopatki
  • 1 łyżeczka maggi w płynie
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżka smalcu
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 
  • sól , pieprz do smaku
  • łyżka mąki , rozrobiona w 1/2 szklanki wody do zagęszczenia sosu

Mięso kroimy w dość grube plastry , mocno obsmażamy na smalcu z obu stron , koniecznie w brytfance , w której będziemy dusić łopatkę  . Musi mieć tak zwane „pieczątki” , to one wprowadzą dużo smaku i koloru do naszego sosu  . Do podsmażonego mięsa dolewamy szklankę wody , solimy , pieprzymy do smaku , wlewamy maggi , wkładamy ziele angielskie, czosnek  i dusimy na malutkim ogniu pod przykryciem , aż woda odparuje ( około godzinki ) , a mięso ponownie zacznie się smażyć . Trzeba pilnować , żeby się nie przypaliło . Ponownie dolewamy wodę  , tym razem około 1,5 szklanki , dusimy jeszcze 15 – 20  minut , nie mieszając . Sprawdzamy smak wywaru  , w razie potrzeby można doprawić . Zagęszczamy mąką , rozrobioną z wodą do lubianej konsystencji , doprowadzamy do wrzenia i możemy podawać 😉 Najlepsze z ziemniaczkami i buraczkami 😉 Smacznego !

 

 

3 thoughts on “Duszona łopatka w sosie własnym”

    1. Witam , oczywiście „pieczątki” , to przypieczone miejsca na mięsku 😉 Tak mówiła, już moja babcia i stąd to nazewnictwo . Lepiej nie przypiekać brytfanki 😉 Pozdrawiam serdeczności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *