Kiszony warzywny mix

Kiszony warzywny mix 

Rozbujałam się z przetworami .W ferworze „walk” na polu kuchennym pozostało sporo pojedynczych egzemplarzy warzywnych -reszek, więc teraz postanowiłam coś z nimi  zrobić a mianowicie najprostszą rzecz czyli  kiszone mix-y , które będą doskonałym dodatkiem do sałatek lub zdrową przekąską .

IMG_8777 (640x427)

Dzisiaj akurat były pod ręką :

  • kawałek kalafiora
  • plasterki marchewki
  • kilka małych buraczków
  • łodygi selera naciowego
  • woda 1l i 1 duża łyżka soli , ząbki czosnku , kawałek chrzanu , baldachy kopruIMG_8770 (640x427)

Wszystkie warzywa obieramy ,kroimy w dość duże kawałki . Na dnie słoików układamy koper,chrzan i czosnek , a następnie warstwowo kładziemy na nich warzywa . Zalewamy wszystko wodą ( ja zalewam zwykłą, zimną  z kranu ) z solą i odstawiamy na parę dni .Po ustaniu burzliwej fermentacji , dokręcamy pokrywki i wstawiamy do chłodnego miejsca . Teraz pozostaje już tylko konsumować ..szczególnie smaczny jest kalafior ,a do tego bardzo ładny gdyż od soku z buraczka robi się różowy 😉

IMG_8576 (640x427)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *