Kapusta korzenna z rodzynkami i żurawinami na zimę

Rate this post

Kapusta korzenna z rodzynkami i żurawinami na zimę

Wyobraźcie sobie magiczny słoiczek , który po otwarciu i wylaniu zawartości na patelnię otula Wasz dom ciepłym aromatem kardamonu , cynamonu i kurkumy …zapachem orientu , ciepła i smaku… Jeśli, jeszcze w piekarniku będzie się piekła, tłusta rumiana kaczuszka nadziana jabłkami ..to magia zostanie dopełniona ..Tym właśnie jest ta prosta surówka na zimę , ciepłem świątecznych chwil… Wiem nie ta pora roku ,ale najwyższa pora ,aby się na nią przygotować bo magia wymaga czasu… 😉

IMG_8776 (640x427)

Potrzebujemy :

  • 1 główkę kapusty białej ( średniej wielkości )
  • 1 opakowanie rodzynek sułtańskich 250g
  • 1 opakowanie żurawiny suszonej 250g
  • 3-4 średnie marchewki
  • 1 płaska duża łyżka przyprawy pięciu smaków
  •   pół szklanki oleju
  • 0,5 szklanka octu jabłkowego   6%
  • 1 szklanki cukru
  • mała płaska łyżeczka chili
  • 2 duże płaskie łyżki soli

IMG_8767 (640x427)

Kapustę szatkujemy w paski . Marchewkę ścieramy na tarce i dodajemy do kapusty , wsypujemy rodzynki i żurawinę ,przesypujemy solą i cukrem -zostawiamy do puszczenia soków ,najlepiej na noc . Kiedy już kapusta zmięknie dolewamy ocet, olej, dodajemy przyprawę pięciu smaków i chili  , wygniatamy całość rękami tak aż zrobi się dużo soku , po czym ugniatając przekładamy do słoików,zalewając sokiem, który wycisnęliśmy z surówki  i pasteryzujemy 30 minut . Po wyjęciu układamy słoiki dnem do góry i zostawiamy do ostygnięcia . Gotowe ! Ta kapustka jest smaczna na zimno, bezpośrednio ze słoika , ale także wyśmienicie smakuje podsmażona na maśle na patelni …Dobra do kaczki , pieczonej gęsi lub wątróbki …

IMG_8775 (640x427)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *