Koprowo – pieprzne , pikle z cukinii
Kolejny przepis na zimowe przetwory . Tym razem na tapetę znowu , wraca cukinia , cóż , co jak ,co ale obrodziła w tym roku rekordowo . Prawdą jest także fakt ,że z obawy przed klęską nieurodzaju , z którym to miałam do czynienia w ubiegłym roku , posadziłam dodatkowych kilka krzaczków , które teraz odwdzięczają się za opiekę z nawiązką 😉 Cukinii nigdy za dużo , zawsze można coś z niej upichcić , a pikle wychodzą moim zdaniem sporo lepsze niż z ogórków , a przynajmniej znacznie delikatniejsze w smaku . Polecam 😉
Składniki :
- 2 średnie cukinie , użyłam żółtych -mają ładny kolor,nawet po obraniu
- 2 łyżki soli
- 4-5 dużych baldachów kopru z nasionami i łodygą
- 4 -5 płaskich łyżeczek ziaren czarnego pieprzu
Zalewa ;
- 1,5 l wody
- 1,5 szklanki octu 10 %
- 2,5 szklanki cukru
Cukinię obieramy ze skóry , przekrawamy na pół i wydrążamy miękki środek łyżeczką . Miąższu nie wyrzucamy , w tym przepisie go nie ma , ale zawsze można go użyć np. do jajecznicy lub kotlecików . Wydrążoną cukinię tniemy na kawałki , a następnie w słupki , takiej wysokości ,żeby nie wystawały ze słoika . Wkładamy do miski , zasypujemy solą i odstawiamy na całą noc , żeby zmiękła .
Następnego dnia , do każdego słoika wkładamy baldach kopru razem ze zwiniętą łodygą , oraz jedną płaską łyżeczkę pieprzu , a następnie układamy odsączoną cukinię . Składniki na zalewę , doprowadzamy do wrzenia i wrzątkiem zalewamy słoiki z cukinią , zakręcamy . Pasteryzujemy około 7 minut od zagotowania . Próbujemy nie wcześniej niż po tygodniu – musi się porządnie przerobić z zalewą 😉