Leniwa wieprzowina

Leniwa wieprzowina

Potrawa , której nazwa mówi w zasadzie wszystko . Cudownie krucha , powoli pieczona w niskiej temperaturze wieprzowinka ,a właściwie mięsko gulaszowe .  Niewiele potrzeba do wykonania tej potrawy , garnek , najlepiej gliniany z pokrywą , ale brytfanka też będzie ok, sprawny piekarnik i w zasadzie to już wszystko ..no może jeszcze kilka składników… 😉 . Moi domownicy uwielbiają tą potrawę , szczególnie podaną w towarzystwie tartych , marynowanych buraczków 😉 Polecam , może i Wam przypadnie do gustu , a dzięki małej pracochłonności , pozwoli na zajęcie się czymś , na co do tej pory brakowało Wam czasu 😉 

LENIWA WIEPRZOWINA

Składniki :

  • 0,6 kg mięsa gulaszowego lub łopatki
  • 1 – 2 marchewki średniej wielkości
  • 2 cebule dość duże
  • 3 duże ząbki czosnku
  • kilka suszonych grzybów -wg uznania
  • 1 płaska łyżeczka gorczycy białej
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka cukru – płaska
  • 1 łyżka sosu worcester lub maggi
  • sól do smaku
  • 0,5 szklanki wody
  • kilka gałązek świeżego majeranku do dekroracji

IMG_4634IMG_4635

Mięso płukamy , jeśli mamy łopatkę , kroimy ją w gulaszową kostkę . Wkładamy do miski , dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i wyciśnięty praską czosnek , mieszamy i zostawiamy na godzinkę w lodówce . Po tym czasie wrzucamy na rozgrzaną patelnię , przysmażamy , przekładamy do garnka .

IMG_4638IMG_4639

Dodajemy obraną i pokrojoną w plastry marchewkę i przyprawy , które koniecznie rozcieramy razem w moździerzu , zalewamy wszystko 1/2 szklanki wody, sosem worcester , szczelnie przykrywamy . W stawiamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 150 C przez 2,5 godziny . W trakcie pieczenia możemy raz zamieszać , ale nie musimy . Po tym czasie mięsko jest gotowe , aromatyczne , kruche i pełne smaku . Posypujemy majerankiem i podajemy  Smacznego 😉

IMG_4640IMG_4645

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *