Kotlety jajeczno – pieczarkowe

Kotlety jajeczno – pieczarkowe

Tradycyjnie w piątek , jakoś tak , zawsze wychodzi że mięcho nie wchodzi 😉 Ryby to pyszna alternatywa , ale świeże i smaczne , nie zawsze są pod ręką i wtedy warto sięgnąć po stare , dobre przepisy , no może troszkę zawsze warto je podrasować 😉 W końcu co pokolenie to i rozwój , tak więc tym razem małą modyfikacją jest dodanie pieczarek , które kapitalnie podbijają smak . Kotleciki jajeczno – pieczarkowe doskonale smakują na gorąco , jak i na zimno w kanapce z majonezem… mniam , naprawdę fantastyczne  😉 

kotlety pieczarkowo - jajeczne

Składniki :

IMG_5322

Zaczynamy od ugotowania 6 jajek na twardo i wystudzeniu ich ( siódme potrzebne będzie za chwilę 😉 ) . Do miski wyciskamy praską do ziemniaków ugotowane i wystudzone jajka ( oczywiście obrane , żeby nie było zbyt chrupko 😉 ) , dodajemy posiekane drobno surowe pieczarki , szczypiorek , 4 łyżki bułki tartej i jedno surowe jajko .

IMG_5323

Doprawiamy gałką , solą , pieprzem i całość wyrabiamy ręką do uzyskania w masy . Następnie formujemy kulki średniej wielkości , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu , aż zrobią się apetycznie złociste . Wykładamy na talerze i gotowe , doskonałe są z sosem musztardowym ( przepis tutaj : sos musztardowy ) , ale ketchup też nie będzie zły 😉 Smacznego !

IMG_5326

1 thought on “Kotlety jajeczno – pieczarkowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *