Kotlety mielone z indyka z cebulą i majonezem

5 (100%) 4 votes

Kotlety mielone z indyka z cebulą i majonezem

Kotlety mielone ,zawsze mają wzięcie w naszej rodzince . Nie ważne czy są z wieprzowiny , wołowiny , kurczaka , kaczki czy indyka . Wspaniale smakują na gorąco , a jeszcze lepiej na kanapkach na zimno . Chyba większość ludzi nie pogardzi poczciwym , domowym kotletem mielonym . Większość, także potrafi go zrobić i każdy ma na to swój patent . Dzisiaj podzielę się moim , który powoduje że kotlety są soczyste , mięciutkie ..po prostu pyszne 😉 Zresztą co to byłby  za blog kulinarny ,  na którym nie ma podstaw kuchni i klasyki 😉 

Składniki :
  • 1 kg uda z indyka bez kości ( lub usunąć kość )
  • 1 duża ,cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majonezu , gęstego
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 3 łyżki wody gazowanej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól , pieprz do smaku

Udziec z indyka przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mielenia na grubych oczkach , razem ze skórą . Można użyć gotowego mielonego ale tam skład jest zawsze doprawiony chemią . Mięso przekładamy do miski , ścieramy do niego cebulę na grubych oczkach tarki . Dodajemy wyciśnięty praską czosnek, jajko , gałkę muszkatołową, 2 łyżki bułki tartej , wodę gazowaną ,miód  , sól i pieprz do smaku .



Na koniec tajna broń czyli majonez , to za jego sprawą kotlety są soczyste i wspaniałe 😉 Wyrabiamy na gładką masę , formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej . Smażymy na rozgrzanym tłuszczu , najlepiej na smalcu z obu stron na złoty kolor . Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i serwujemy na gorąco do obiadu lub na zimno na kanapki 😉 Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *