Królewska kartoflanka

Rate this post

Królewska kartoflanka 

Kartoflanka , nie kojarzy mi się zbyt dobrze, jeśli sięgam pamięcią do dzieciństwa . Nie zawsze była pyszna , czasami był to mój najgorszy prześladowca , obiadowe zombii , chyba groźniejsze i bardziej przerażające niż czerwony barszcz i Święty Mikołaj ! No ale ten stresujący i ciężki okres dzieciństwa mam już niewątpliwe- na szczęście , za sobą , no i jak każda matka , chcę przekazać nieco tradycji moim dzieciom . Tradycji , ale nie traumatycznych wspomnień , tak więc nieco zmieniłam oblicze straszliwej kartoflanki , wprowadzając ją na salony 😉 Czyli dorzuciłam to i owo , odjęłam małe co nieco i wyszła pyszna zupa , która nie straszy moich dzieci ..Dla nich zombiastycznym wspomnieniem niewątpliwie będzie domowa kaszanka i wątróbka , więc chyba starczy jak na jedno dzieciństwo – nie ma co dokładać 😉 

królewska kartoflanka

Składniki :

  • 1 por – gruby , tylko jasna część
  • 6-7 dużych ziemniaków
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula biała
  • 3 ząbki czosnku
  •  sól , pieprz do smaku
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 2-3 szklanki bulionu ( drobiowego , cielęcego lub warzywnego )
  • pęczek koperku

IMG_5619

Wszystkie warzywa , czosnek, obieramy i kroimy w małe kawałki . Wrzucamy do garnka , zalewamy bulionem – jedną szklanką , dodajemy masło i dusimy na małym ogniu co jakiś czas mieszając około 20 minut . Po tym czasie wszystko blendujemy, na gładką masę .

IMG_5623

Dolewamy kolejną szklankę bulionu , mieszamy jeśli uważamy że jest zbyt gęste , dolewamy kolejną szklankę . Sprawdzamy smak , w razie potrzeby solimy , zagotowujemy . Wlewamy na talerze i na gorącą zupę sypiemy obficie koper i pieprz . Gotowe . Można dodać śmietankę jak ktoś lubi , ale ja nie dodaję i zupa jest pyszna . Smacznego 😉

IMG_5625

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *