„Królowa lodu” , bezowy deser lodowy, pomysł na upał
Królowa lodu, to hit zaczynającego się tegorocznego, parnego lata. Które raczy nas duchotą w dzień i chłodkiem w nocy jednocześnie.. 😉 Chłopcy zakochali się w połączeniu zimnych lodów z chrupiącą bezą i świeżymi owocami na bitej śmietanie.. Cóż trudno się dziwić same najlepsze smakołyki razem, a całość polana sosem z białej i mlecznej czekolady.. Ideał, niczym prawdziwa Królowa 😉
składniki:
beza:
- 4 białka jajek kurzych
- 250 g cukru pudru
- szczypta soli
- 3-4 krople olejku śmietankowego
- 1 cukier waniliowy
bita śmietana:
- 1 szklanka, mocno schłodzonej, śmietany kremówki 30 %
- 3 łyżki cukru pudru
sosy czekoladowe:
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 4 łyżki słodkiej śmietany
dodatkowo:
- świeże owoce, u nas własne truskawki i amelanchier (świdośliwa), ale może być cokolwiek sezonowego. Jagódki itp. lub ze słoika 😉
- 0,6 litra lodów, dowolnego smaku
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno, uważaj żeby nie przebić bo się zważą. Jak już będą się sztywno i mocno trzymać miski, niczym rozbitek tratwy , dodaj partiami cukier, cukier waniliowy i olejek, nie przerywając ubijania. Ubijaj do czasu aż masa będzie gładka i gęsta ( około 2-3 minut). Powinna zrobić się lśniąca i gładka niczym łysinka dziadka 😉 Następnie weź papier do pieczenia 2 kawałki. Na jednym zrób kleksy z ubitej masy mniej więcej wielkości spodka, a na drugim małe „czapeczki ” 😉 Lub dowolnie inne kształty jakie lubisz.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Po czym od razu zmniejsz temperaturę do 110 stopni C. Piecz około 100 minut. Najlepiej do czasu aż przy dotknięciu palcem będziesz czuć że beziki są suche. Uważaj żeby za bardzo nie zbrązowiały 😉 Po tym czasie uchyl piekarnik i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Śmietanę mocno schłodź.
Ubij na sztywno, dodając w trakcie ubijania po łyżce cukru pudru aż do wyczerpania 😉 Obie tabliczki czekolady włóż do osobnych garnuszków. Do każdego dodaj 2 łyżki śmietany i rozpuść, uważając żeby się nie zagotowały. Teraz wyjmij gotowe wystygnięte bezy przełóż lodami, bitą śmietaną. Nakryj „czapeczką” bezową, polej obiema rodzajami czekolady i udekoruj dowolnymi owockami, listkiem mięty lub melisy.. 😉 Serwuj natychmiast żeby lody nie popłynęły 😉 Smacznego !