Kubańskie cygara z wieprzowiny

Rate this post

Kubańskie cygara z wieprzowiny

Kubańskie cygara , to kotleciki , które przypominają sławny oryginał 😉 Mięsko mielone , obtoczone w przyprawach , z wygląda jak  bałkańskie cevapcici , ale jest zdecydowanie inaczej przyprawione , bardziej w polskim stylu 😉 . Wykonanie tej potrawy jest dość szybkie i nie wymagające specjalnych zdolności . Polecam , nawet jako przekąskę na imprezę , łatwo je chwycić palcami , a zanurzone w dipie serowym lub czosnkowym , na pewno podbiją, podniebienia biesiadników przy piwku  😉

Składniki :

  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 ząbek czosnku 
  • ostra ,mielona , wędzona papryka do obtoczenia ( jeśli nie lubicie ostrej ,użyjcie łagodnej )
  • przyprawa garam masala , lub curry do obtoczenia
  • sól do smaku

Mięso mielone , mieszamy z jajkiem , startą na tarce o drobnych oczkach cebulą i wyciśniętym praską czosnkiem oraz solą do smaku . Mięso musi być dobrze i długo wyrobione , inaczej cygara mogą się rozpadać . Nabieramy niewielkie porcje – łyżka , formujemy zgrabne cygara , mocno je dociskając podczas formowania . Muszą być gładkie . Połowę cygar obtaczamy w garam masali ( lub curry ) , a drugą połowę w wędzonej papryce . Odstawiamy na godzinkę do lodówki , smaki się przenikną , a mięso stężeje . Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor . Podajemy na gorąco lub na zimno , najlepiej z sosami lub dipem 😉 Smacznego !

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *