Kurczak duszony w pieczarkach

Kurczak duszony w pieczarkach

Kurczak duszony w pieczarkach, to pyszny obiad, szczególnie po świątecznych wygibasach kulinarnych ;). Te wszystkie sałatki i ryby na tysiąc sposobów, na dłuższą metę mogą człowieka zabić..no może nie dosłownie, ale fakt że my po takich, „ekstrasach” myślimy już tylko o zwykłej kanapce z szynką lub serem 😉  Prostota tego przepisu jest wprost genialna, tak samo jak smak i łatwość wykonania. Polecam, kurczak będzie hitem, szczególnie dla tych, którzy jak mój starszy syn, cenią sobie dobry sosik i delikatne mięso ;).

składniki na 4-5 osób:

  • 1 średniej wielkości kurczak ( 1,3 – 1,4 kg )
  • 1 opakowanie pieczarek ( 0,5 kg )
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 100 ml słodkiej śmietany kremówki 30 %
  • 2 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu drobiowego ( osobiście używam domowego rosołu, ale taki z kostki też może być 😉 )
  • sól, pieprz do smaku
  • mąka pszenna, rozmieszana z wodą do zagęszczenia sosu ( około 2 łyżeczki mąki na 1/2 szklankę wody

Kurczaka płuczemy w zimnej wodzie, oczyszczamy z wszelakich zbędnych, kulinarnych ekstrasów, w stylu piórka, pałki, błonki 😉 Osuszamy papierowym ręcznikiem. Dzielimy na dowolne kawałki, wedle upodobań. Każdy kawałek obsmażamy mocno, na maśle, aż się przyrumienią. Przekładamy do garnka. Cebulę i czosnek, obieramy, siekamy i także podsmażamy na maśle, na tej samej patelni na której wcześniej smażyliśmy kurczaka. Dodajemy do mięsa. Na koniec rumienimy pokrojone pieczarki, jak się zezłocą, dodajemy do reszty składników w garnku, a patelnię na której smażyliśmy zalewamy bulionem.



Doprowadzamy do wrzenia i całość wlewamy do garnka z mięsem. Całość doprawiamy solą do smaku.Ten zabieg pozwoli na uzyskanie aromatycznego sosu. Mięso dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu, ma pykać nie bulgotać. Jak już będzie miękkie, wlewamy śmietanę, ponownie doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy mąką rozrobioną z wodą do lubianej konsystencji. Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami, lub z samą bułką 😉 Smakuje obłędnie, delikatny, soczysty i bardzo pieczarkowy ;). Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *