Kurczak pieczony na ryżu z warzywami

Kurczak pieczony na ryżu z warzywami

Dania jednogarnkowe , to moja specjalność , powoli dochodzę do perfekcji , a wszystko za sprawą braku czasu 😉 Oczywiście w końcu wiosna i ciepło , więc żeby nadgonić prace w ogrodzie, musiałam wymyślić coś, co zrobi się w miarę samo , bez większych ceregieli , a do tego trzeba było oczywiście przemycić, trochę zdrowych warzyw 😉 Kurczak , a w zasadzie jego połowa jest wyśmienity , do tego aromatyczny ryż z warzywami ..mniam , polecam zapracowanym i nie tylko  😉 

Składniki :

  • 1/2 świeżego kurczaka
  • 1 szklanka surowego ryżu
  • około szklanki pokrojonej w kostkę dyni
  • 3-4 pokrojone pieczarki
  • 1/2 szklanki posiekanej cebulki
  • 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę papryki ( 1 szt papryki czerwonej )
  • 1 słoiczek fasolki szparagowej po włosku, w sosie pomidorowym ( przepis tutaj 😉  )
  • 2 szklanki soku pomidorowego
  • sól, ostra papryka do smaku
  • 1 łyżeczka cukru

do kurczaka :

  • 1 łyżka  przyprawy curry
  • 1 łyżeczka słodkiej , mielonej papryki
  • 2 łyżki oleju

Kurczaka myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem , solimy , nacieramy curry , papryką  i olejem . Odstawiamy do lodówki ( ja robię to dzień wcześniej , po nocowaniu w lodówce, kurczak, jest dużo lepszy ) . Do miski wsypujemy ryż , fasolkę razem z sosem , dynię, pieczarki , paprykę , cebulkę , cukier , solimy i doprawiamy papryką ostrą  do smaku . Całość mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego o dość wysokich brzegach . Na wierzchu układamy kurczaka i podlewamy sokiem pomidorowym ( nie lejemy po kurczaku , tylko wokół ) .

Przykrywamy folią aluminiową , wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 C na około 40 minut ( najlepiej kontrolować , poprzez uchylanie folii i sprawdzanie w jakim stopniu miękki jest ryż , czas jest bardzo orientacyjny , pamiętajcie , że każdy piekarnik ,użyte  naczynie itp. zmieniają warunki pieczenia  )  .  Po tym czasie usuwamy folię i zwiększamy temperaturę do około 180 C włączając termoobieg, pieczemy tak długo , aż skórka na kurczaku się zrumieni i zrobi się chrupiąca .  Po wyjęciu z piekarnika trzeba jeszcze tylko poradzić sobie z podziałem i można podawać 😉 Smacznego !

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *