Kurczak po kalifornijsku

5 (99.09%) 22 votes

Kurczak po kalifornijsku 

Przepis wyszperałam z książki „Potrawy z kurczaka ” , okazało się ,że jest całkiem niezły , nie mam pojęcia co wspólnego ma kurczak po kalifornijsku z Kalifornią- poza nazwą  . Jakoś z plażą mi się nie kojarzy , ale może chodzi o pola kukurydzy ? Generalnie smaczny kurak w niecodziennej odsłonie , prosty do zrobienia i to najważniejsze . Jak dla mnie to mięsko w chrupiącym cieście o ciekawym smaku ,a dzięki panierce jest soczyste i mięciutkie 😉 Dzieciory także były zachwycone 😉

kurczak po kalifornijsku

Składniki ;

IMG_2780IMG_2784

W dużej misce wymieszać mąkę z ziołami i przyprawami ( zostawić łyżkę mąki do oprószenia kawałków kurczaka )  , wbić jajka , wlać mleko i wymieszać wszystko na gładką masę . Skrzydełka kroimy na małe kawałki , prószymy solą i pieprzem , a następnie obtaczamy w mące , a potem w cieście – wtedy podczas smażenia ciasto nie będzie się oddzielało . Na dużej patelni rozgrzać olej , a następnie smażyć skrzydełka na złoty kolor z obu stron . Następnie układamy obsmażone kawałki skrzydełek na teflonowej blaszce do pieczenia . Piekarnik rozgrzewamy do 200 C , wkładamy skrzydełka i pieczemy około 25 minut . Po tym czasie, kurczak po kalifornijsku jest gotowy , ciasto chrupiące , a mięsko soczyste i miękkie . Smacznego 😉

IMG_2785IMG_2786

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *