Kurczak z czerwonym pieprzem – wok

Rate this post

Kurczak z czerwonym pieprzem – wok

Kolorowe i niezwykle apetyczne danie . Wbrew pozorom nie wypala kubków smakowych , ani nie spopiela jedzących , czerwony pieprz jest lekko pikantny , ciekawie aromatyczny , ale nie palący . Doskonała odmiana od schabowego , czy placków ziemniaczanych , nie żebym twierdziła , że są niesmaczne , czy coś tam , nic tam są absolutnie wspaniałe , ale czasami nawet wielbłąd napije się coca-coli zamiast wody 😉  Widziałam w reklamie – serio 😉 

kurczak z czerwonym pieprzem

Składniki :

IMG_2831IMG_2834

Piersi kurczaka myjemy , kroimy w cienkie i małe kawałki , zalewamy sosem chilli , dodajemy zmiażdżone  ząbki czosnku , oraz czerwony pieprz . Odstawiamy na dwie godziny do lodówki . Marchewkę obieramy i kroimy na zapałkę , cebulkę siekamy w piórka , paprykę w paseczki , rzepę odcedzamy .

IMG_2836IMG_2837

W rozgrzanym wok-u skropionym olejem smażymy intensywnie mieszając ( pamiętajmy że smażymy na bardzo dużym ogniu ) cebulkę , marchewkę , paprykę, chilli  , jak się lekko zrumienią , dokładamy kurczaka , marynowana rzepę i smażymy ciągle mieszając , aż kurczak zrobi się miękki – solimy do smaku , wrzucamy makaron ( wcześniej musimy go przygotować wg. instrukcji na opakowaniu ) , podsmażamy chwilkę razem – około 3 minut , a następnie wykładamy na talerze i zjadamy .. Smacznego 😉

IMG_2838IMG_2839

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *