Kurczak z chrupiącymi, zielonymi warzywami – wok

Rate this post

Kurczak z chrupiącymi, zielonymi warzywami – wok 

Dobre , świeże i zdrowe danie , a do tego błyskawiczne w przygotowaniu-doskonałe na brak czasu i zabiegane dni  . Lubię używać wok , jest wygodny i wszystko się w nim mieści , nie muszę używać wielu garnków , wystarcza to jedno , co oznacza ,że nie muszę upychać godzinami zmywarki itp itd , ach nie ma to jak być leniem 😉 .  Warzywa smażone na dużym ogniu wychodzą chrupiące i pozostają przyjemnie świeże , a kurczak zachowuje soczystość . Co tu wiele zachwalać , watro spróbować 😉  Można także użyć zwykłej , tyle że głębokiej patelni -od biedy , chociaż nie ma jak wok.. 😉 

kurczak z zielonymi chrupiącymi warzywami

Składniki na porcje dla 4 osób :

DSC_9530 (640x426)DSC_9531 (640x426)

Makaron ugotować wg. przepisu z opakowania , odstawić . Kurczaka pokroić w kawałki , cebulę w piórka , brokuł rozerwać na małe różyczki , a kukurydzę odcedzić . Rozgrzać wok i wlać olej do smażenia , wrzucić kurczaka , wszystkie warzywa:fasolkę pocięta na kawałki, groszek mrożony,cukrowy,cebule ,kukurydzę , brokuł i smażyć na dużym -bardzo dużym ogniu , ciągle mieszając przez około 15 minut , dodać sos rybny , sól, cukier,curry , wyciśnięty praską czosnek i posiekane chilli (  bez pestek , bo zabije nas skala ostrości 😉 )  smażyć jeszcze chwilkę , następnie dodać masło , ugotowany makaron  i wymieszać wszystko, aż masło całkowicie się rozpuści , smażąc jeszcze około 5-6 minut . Gotowe, podawać na gorąco , odgrzewane nie jest już tak smaczne 😉

DSC_9532 (640x426)DSC_9533 (640x426)

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Kurczak z chrupiącymi, zielonymi warzywami – wok”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *