Makaron z sosem szpinakowym i bekonem

Rate this post

Makaron z sosem szpinakowym i bekonem

Proste potrawy są doskonale szczególnie jeśli mamy za sobą ciężki i pracowity tydzień . Ta potrawa nie wymaga nadzwyczajnych umiejętności , ani składników . Jest niezwykle smaczna i bardzo zdrowa . A makaron …no cóż zawsze musi być coś mniej zdrowego , ale za to sycącego 😉 Polecam szczególnie tym zabieganym lub zoranym 😉

makaron z sosem szpinakowym i bekonem

Składniki :

  • 1 opakowanie makaronu , najlepiej szerokie wstążki
  • kawałek boczku – około 200 g
  • paczka mrożonego szpinaku ( 500 g )
  • 100 ml słodkiej śmietanki 12 %
  • sól , pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej do zagęszczenia sosu 
  • kawałek startego żółtego sera – najlepiej cheddar ale może być inny
  • 1 łyżka masła

IMG_5224

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu . Szpinak rozmrażamy , odciskamy wodę , powstałą po rozmrożeniu i podsmażamy na maśle ( koniecznie wrzucamy na gorące , wtedy pozostanie ładnie zielony ) . Po chwili – około 5-6 minut podsmażania , dodajemy wyciśnięty praska czosnek , sól , gałkę i dolewamy około 1 szklanki wody .

IMG_5227

Doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy , dolewając śmietankę z rozprowadzoną mąką , cały czas mieszając . Jak sos zgęstnieje wyłączamy gaz . Boczek drobno siekamy i podsmażamy , aż zamieni się w chrupiący bekon . Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu . Teraz wrzucamy na talerze makaron , polewamy sosem szpinakowym , posypujemy tartym serem i boczkiem , a na koniec pieprzymy . Można podawać . Smacznego 😉

IMG_5228

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *