Biały bigos jesienny

Rate this post

Biały bigos jesienny

Moja babcia , zawsze na jesieni po świniobiciu robiła własnie taki ,biały bigos . Dziadek go uwielbiał , ja jako dziecko , mniej , chociaż teraz chętniej po niego sięgam . W tym bigosie lądują pyszne kiełbasy , skwarki i boczuś wędzony . Ta potrawa ma specyficzny smaczek , zupełnie inny niż zwykły czerwony . Warto czasem sięgnąć do starego gara , po nowe przepisy 😉 

biały jesienny bigos

Składniki :

  • 1,5 kg kiszonej kapusty ( najlepiej swojskiej – przekiszonej , ale sklepowa też ujdzie 😉 )
  • 0,4 kg wędzonego boczku
  • 0,2 kg słoniny na skwarki
  • 0,5 kg wędzonej kiełbasy ( najlepiej okopconej – niestety tym razem była sklepowa )
  • 4-5 listków laurowych – dużych
  • 6-8 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • sól do smaku 
  • 1 łyżka cukru do przełamania kwasu kapusty
  • 3 cebule średniej wielkości
  • 8-9 suszonych grzybów

IMG_3793IMG_3795

Boczek , cebulę i kiełbasę kroimy na średniej wielkości kawałki i podsmażamy na patelni . Przekładamy do gara w którym będzie się gotował bigos . Dodajemy pokrojoną , nie płukaną kiszoną kapustę , liście laurowe, grzyby , ziele , pieprz i cukier . Zakrywamy pokrywką i dusimy , co jakiś czas mieszając ( jeśli zbyt się przysmaża , można dolać 1 szklankę wody ) . Słoninę drobno siekamy ( łatwiej się kroi schłodzona w zamrażarce ) , przesmażamy, na patelni, na chrupiące skwarki . Normalnie , babcia wlewała całą zawartość patelni , razem z wytopionym smalcem , ale ja zdejmuję skwarki łyżką cedzakową , a smalec zlewam do miseczki ( zostawiam do smażenia lub na chleb ) , żeby wątroba mi nie wyła 😉  . Taki bigos musi pykać , na wolnym ogniu pod przykryciem około 2 godzin . Co do soli , to trzeba spróbować , czasami jej nie dodaję bo kapusta kiszona ma jej sporo . Najsmaczniejszy jest drugiego dnia , odsmażony na patelni , na smalcu pozostałym po skwarkach 😉 Wiem dietetyczne to nie jest , ale dawna kuchnia nie była lekka , a sycąca ..raz , czy dwa nie zabije nas taki bigosik 😉 Dobrze przechowuje się włożony na gorąco do wyparzonych słoików – im dłużej stoi , tym smaczniejszy ( najlepiej trzymać w lodówce ) . Smacznego 😉

IMG_3796IMG_3797

1 thought on “Biały bigos jesienny”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *