Makaron ze szpinakiem ,pieczarkami i kurczakiem

Rate this post

Makaron ze szpinakiem ,pieczarkami i kurczakiem

Prosty makaron , wykonany w pięć minut . Składniki , które często goszczą w lodówce ,kawałek wędzonego kurczaka , świeży szpinak i parę pieczarek . Nic trudnego , a smak zachwycający . Pasuje do każdego gatunku makaronu , można użyć nawet razowego , wtedy potrawa będzie jeszcze zdrowsza . Lubię takie dania , bo nie zabierają czasu , którego i tak mi zawsze brakuje , a dodatkowo ,nikt przy nich nie marudzi . Moi domownicy kochają makaron pod każda postacią 😉 

Składniki 3 osoby :

  • 1 udo wędzonego kurczaka
  • 8-9  pieczarek
  • 1/2 opakowania świeżego szpinaku 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 płaskiej łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cukru lub miodu
  • sól,pieprz do smaku
  • łyżka masła
  • kawałek startego sera do posypania ( leicester lub natan )

Udo obieramy z mięsa ,nie zdejmujemy skóry – to ona da smak   ,kroimy w kawałeczki . Pieczarki, kroimy w plastry i podsmażamy na maśle , po chwili ,dodajemy wyciśnięty praską czosnek,cukier ,gałkę  , szpinak i szybko mieszamy . Dokładamy kurczaka , podsmażamy chwilkę – dosłownie tyle ,żeby szpinak stracił jędrność  . Doprawiamy pieprzem ( dużo pieprzu 😉 mniam ! ) , solą . Mieszamy jeszcze z minutkę , dwie .Wyłączamy gaz . Podajemy z ugotowanym makaronem , posypany drobno tartym serem . Smacznego 😉

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *