Pączki z polewą czekoladową

Pączki z polewą czekoladową

Pączki z polewą czekoladową , robię dokładnie tak samo jak pączki z pudrem . Różnica polega tylko na tym , że zamiast pudru , na wierzchu, ląduje pyszna, czekoladowa polewa . Przepis na ciasto , zamieszczam jeszcze raz , bo może ktoś woli taką wersje , a tamta gdzieś mu umknęła  😉 Pączusie są pyszne , delikatne i wspaniałe , próbowałam wiele przepisów , ale tylko ten nam naprawdę smakuje . Polecam 🙂 

Składniki na około 20 -25 szt :

czekoladowa polewa :

  • 2 duże , czubate łyżki kakao
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka kropli aromatu śmietankowego
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki 12 %

Drożdże rozkruszamy i mieszamy  z łyżeczką cukru . Po chwili zrobią się lejące . Dodać 2-3 łyżki mąki i 1/2 szklanki mleka. Wymieszać na jednolita masę , odstawić do ciepłego miejsca na 15 minut. Resztę mąki przesiać przez sitko , dodać rozczyn drożdżowy i pozostałe składniki (oprócz masła). Wyrabiać, najłatwiej w maszynie do chleba ( cudowny patent na wszelkie ciasta 😉 ) przez kilka minut, pod koniec dodając rozpuszczone , letnie masło. Ciasto powinno być gładkie i miękkie , nawet jeśli odrobinę przylega i się klei nie dosypujecie mąki , bo pączki ,nie będą już tak puszyste . Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  (około 1,5  godziny ).

Objętość ciasta musi się podwoić . Po tym czasie, ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1- 1,5 cm i foremką lub szklanką, wykrawać pączki. Odkładać je na blaszkę, oprószoną mąką do ponownego wyrośnięcia na około 30 -40 minut , aż podwoją objętość . Po wyrośnięciu , delikatnie przekładać do garnka z mocno rozgrzanym olejem i smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175 stopni C, po kilka minut z każdej strony .Pączki, powinny, swobodnie pływać w oleju ,nie dotykać dna. Olej ,nie może być rozgrzany zbyt mocno, gdyż pączki szybko zbrązowieją, a w środku będą surowe. Po usmażeniu, ułożyć je na ręczniku papierowym , który spije nadmiar oleju . Składniki na polewę umieszczamy w rondelku i cały czas mieszając , na malutkim ogniu , ogrzewając , ale nie dopuszczając do zagotowania ,czekamy aż się całkowicie połączą w jednolitą masę czekoladową . Polewa musi przestygnąć .Jak przestaną być gorące  , polewamy lub zamaczamy w polewie i gotowe , ja tam gryzę od razu , zanim polewa zastygnie  😉 Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *