Młoda kapusta z patelni, smażona z pieczarkami, błyskawiczne danie

Młoda kapusta z patelni, smażona z pieczarkami, błyskawiczne danie

Młoda kapusta z patelni, smażona z pieczarkami to zazwyczaj pierwsze co przygotowuję z tego sezonowego przysmaku. Tak, młoda kapusta to mój faworyt i chyba jedno z najsmaczniejszych warzyw. Genialna, gdyż cokolwiek z niej zrobisz zawsze zachwyci smakiem, a do tego obróbka jej trwa zazwyczaj krótko gdyż jest bardzo delikatna. Podsmażana z pieczarkami oczywiście bezapelacyjnie na maśle jest królową stołu 😉 Polecam spróbować, zdrowo , prosto i smacznie 😉

składniki:

  • 1 główka młodej kapusty, najlepiej wybrać jak najbardziej zwartą 😉
  • 0,3 kg pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku




Kapustę poszatkuj jak najcieniej się uda . Pieczarki pokrój w dowolne kawałki ale lepiej, żeby nie były zbyt drobno posiekane. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż na nim wyciśnięty praską czosnek, uważając żeby go zbyt nie zrumienić gdyż zrobi się gorzki. Dorzuć pieczarki, smaż do momentu aż nabiorą rumieńców 😉 Wsyp poszatkowaną, młodą kapustę i smaż mieszając przez jakieś 10-15 minut. Kapusta nie ma zamienić się w ciapę , tylko pozostać lekko chrupka, soczysta i słodkawa. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Serwuj ze świeżym pieczywem lub innym ulubionym dodatkiem. Smacznego !

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *