Ogórki w marynowane Sweet Chili, przetwory
Ogórki Sweet Chili to naprawdę rarytas. Słodko-kwaśne z idealną nutą ostrości i czosnku. Jeśli lubisz sosy azjatyckie sweet chili to ten przepis Cię zachwyci. Idealny pomysł na to jak przechować lato w słoikach. Otwarte zimą nie dość, że rozgrzeją to jeszcze osłodzą, szare zimne wieczory i późne kolacje 😉 U nas ten rodzaj ogórasów znika najszybciej i tak naprawdę zanim przyjdą prawdziwe chłody, pozostaje po nich już tylko wspomnienie i puste słoiki, czekające na następny sezon 😉
składniki :
marynata:
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki octu
- 1 szklanka wody
- 1 płaska łyżka soli
wkład:
- świeże ogórki około 2 kg
- świeże chili po jednym strąku na słoik 0,5 l
- cebula 3-4 sztuki
- po 3 ząbki czosnku na słoik 0,5 l
- po 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy białej na słoik 0,5 l
Ogórki umyj w zimnej wodzie, pokrój w średniej grubości plastry. Strąki chili przekrój wzdłuż. Cebulę obierz i pokrój w krążki. Ząbki czosnku obierz i pokrój w cienkie plastry. Do każdego słoika wsyp gorczycę (1/2 łyżeczki od herbaty ) . Ułóż ogórki, czosnek ( 3 ząbki w kawałkach na 1 słoik 0,5 l ) strąki chili ( po jednym przekrojonym na słoik 0,5 l ) i cebulę na wierzch ( średnio gruba warstwa ).
Składniki na zalewę umieść w garnku i doprowadź do wrzenia. Gorącą zalewą zalej słoiki z ogórkami. Zakręć i wstaw do garnka z ciepłą wodą, tak żeby sięgała do dolnego rantu pokrywki. Pasteryzuj około 3-4 minuty od zagotowania. Wyjmij i postaw do góry dnem na grubym ręczniku, żeby pokrywki się zaciągnęły. Ogórki gotowe są po około 2 tygodniach, wtedy wszystkie smaki się w nie „wgryzą” i można konsumować 😉 Smacznego!