Pepperoni penne z kurczakiem
Pepperoni penne , to szybki sos do makaronu, ze świeżej słodkiej papryki i kurczaka . Fajne danie , nie wymagające zbyt wielu przygotowań . Szybkie i smaczne , jak to zwykle u dań makaronowych . Nietypowego smaku, nadaje mu podsmażona papryka , zdecydowanie , wyróżnia on , ten sos spośród innych podobnych . Ładna kolorystyka , świetny smak, prostota wykonania i dostępność składników , sprawia ,że jest to jedno z bardziej popularnych dań w naszej kuchni . Polecam , szczególnie zabieganym i zapracowanym 😉
Składniki :
- 2 filety z kurczaka
- 2 słodkie, świeże , papryki ( najlepiej spiczaste , są bardziej słodkie )
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 ząbek czosnku
- odrobina chilli – tyle ile lubicie
- sól do smaku
- 50 ml śmietanki 12 %
- mąka rozrobiona z woda do zagęszczenia sosu
- 1 szklanka wody
Filety drobiowe , kroimy w kostkę , dowolnej wielkości . Paprykę , pozbawiamy gniazd nasiennych , kroimy w paski . Na rozgrzany olej ( jak najmniej ) , wrzucamy paprykę , podsmażamy do momentu jak się zacznie przypiekać . Wsypujemy mieloną paprykę , mieszamy pozwalając jej zrumienić się przez minutkę . Wkładamy kawałki kurczaka , dodajemy wyciśnięty praską czosnek , sól , smażymy mieszając , aż kurczak się zetnie – przestanie wyglądać na surowy . Zalewamy szklanką wody , śmietanką , doprowadzamy do wrzenia . Zagęszczamy mąką , rozrobioną z woda , do lubianej konsystencji . Gotowe , teraz już tylko polać ,ugotowany makaron penne , posypać jakąś natką do dekoracji i można zajadać 😉 Smacznego !