Pepperoni penne z kurczakiem

Pepperoni penne z kurczakiem

Pepperoni penne , to szybki sos do makaronu, ze świeżej słodkiej papryki i kurczaka . Fajne danie , nie wymagające zbyt wielu przygotowań . Szybkie i smaczne , jak to zwykle u dań makaronowych . Nietypowego smaku, nadaje mu podsmażona papryka , zdecydowanie , wyróżnia on , ten sos spośród innych podobnych . Ładna kolorystyka , świetny smak, prostota wykonania i dostępność składników , sprawia ,że jest to jedno z bardziej popularnych dań w naszej kuchni . Polecam , szczególnie zabieganym i zapracowanym  😉

Składniki :

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 słodkie, świeże , papryki ( najlepiej spiczaste , są bardziej słodkie )
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobina chilli – tyle ile lubicie
  • sól do smaku
  • 50 ml śmietanki 12 %
  • mąka rozrobiona z woda do zagęszczenia sosu
  • 1 szklanka wody

Filety drobiowe , kroimy w kostkę , dowolnej wielkości . Paprykę , pozbawiamy gniazd nasiennych , kroimy w paski . Na rozgrzany olej  ( jak najmniej )  , wrzucamy paprykę , podsmażamy do momentu jak się zacznie przypiekać . Wsypujemy mieloną paprykę , mieszamy pozwalając jej zrumienić się przez minutkę . Wkładamy kawałki kurczaka , dodajemy wyciśnięty praską czosnek , sól  , smażymy mieszając , aż kurczak się zetnie – przestanie wyglądać na surowy . Zalewamy szklanką wody , śmietanką , doprowadzamy do wrzenia . Zagęszczamy mąką , rozrobioną z woda , do lubianej konsystencji . Gotowe , teraz już tylko polać ,ugotowany makaron penne , posypać jakąś natką do dekoracji i można zajadać 😉 Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *