Pieczarkowe kule nadziewane śląską

Rate this post

Pieczarkowe kule nadziewane śląską 

Pani nuda , do kuchni nie ma wstępu , tak więc dzisiaj ukulałam pieczarkowe kule . Smakowite panierowane pieczarki z farszem z kiełbachy i sera ..mniam . Dobre na zimno  i do piwka, i na ciepło do obiadu  .My wsuwaliśmy je z młodziutkim bobem , który uwielbiam . No dzieci wolały pieczarkowe kule , bób olały i dobrze, oj tym razem super , dobrze – nie namawiała do jedzenia 😉 A sama , nawciskałam się go jak głupia i teraz leżę … a synkowie się śmieją ,że jak zobaczą że się unoszę , to kwarantannę w pokoju założą 😉 No kulki tez były pyszne , ale bób ..och..mniam 😉 

Pieczarkowe kule

Składniki :

  • 8 średnich , twardych , białych pieczarek
  • 1 kiełbaska śląska
  • 1 mały 120 g kawałek sera z niebieską pleśnią- trójkącik ( lub inny 😉 )
  • 1 cebula biała
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia
  • sól ,pieprz do smaku 
  • olej do smażenia

IMG_7505

Pieczarki oczyszczamy , wyłamujemy ogonki – kapelusze odkładamy , a ogonki siekamy drobniutko . Cebulkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach , tak samo postępujemy z kiełbasą śląską . W misce łączymy startą cebulę i kiełbasę z pokruszonym serem oraz posiekanymi ogonkami , wyciskamy praską, ząbek czosnku , solimy , pieprzymy do smaku i wygniatamy wszystko na masę widelcem . Teraz bierzemy kapelusz pieczarki , od spodniej strony doklejamy tyle masy ,żeby wszystko razem utworzyło kulę . Dociskamy w dłoniach porządnie , a następnie obtaczamy w roztrzepanych jajkach , potem w bułce tartej i na głęboki tłuszcz na patelnię ( troszkę jak schabowe 😉 ) . Jak się porządnie zrumienią i obsmażą , wyjmujemy . Gotowe można podawać na gorąco lub na zimno , w zależności od potrzeb 😉 Smacznego !

IMG_7507

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *