Pieczeń z indyka z sosem musztardowo – kurkumowym

Pieczeń z indyka z sosem musztardowo – kurkumowym

Jak obwieściłam co na obiad , miny nie były optymistyczne , ale …ja wiem co robię ..zazwyczaj 😉 Wiadomo , musztarda , indyk , jakoś do dzieci słabo to przemawia , bynajmniej moich 😉  Mimo wszystko, nie poddałam się . Hmm .. dziwne spojrzenia , kontrola w kuchni i wąchanie dania … taaa ..ale dałam radę , koniec końców , wtrząchnęli jak czekoladę i poprosili o jeszcze . Dość proste , ciekawe i smaczne 😉

Składniki :

  • 1 szt, udo z indyka , bez kości , ze skórą  ( nie pałka , tylko ta część nad nią 😉 Tak dla pewności  😉 )
  • 2 łyżki miodu
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki ,mielonej gałki muszkatołowej
  • sól , pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju

sos musztardowy :

  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki musztardy miodowej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej kurkumy
  • 2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki śmietany kremówki 30%
  • biały pieprz do smaku
  • 1 kostka , bulionowa drobiowa

Mieszamy ze sobą , olej , miód , wyciśnięty praską czosnek i gałkę muszkatołową , do uzyskania jednolitej marynaty . Udo z indyka, nacieramy marynatą od strony wewnętrznej , a także na skórze  , doprawiamy solą i pieprzem . Zwijamy w ładną roladę – pieczeń , związujemy ciasno sznurkiem ,żeby się nie rozpadła . Ja po prostu motam , jak wyjdzie , przed podaniem i tak się to odwija i ściąga , ważne ,żeby podczas pieczenia, kupy się trzymało  😉  Wkładamy do wygrzanego do 200 C piekarnika , zmniejszamy po 5 minutach temperaturę do 170 C i pieczemy około 1,5 godziny , w zależności od wielkości kawałka mięsa , a także od piekarnika , bo każdy nieco inaczej piecze . Pieczemy z termoobiegiem , włączona góra i dół  . Warto co jakiś czas podglądać , czy skórka zbytnio się nie przypieka , gdyż dodatek miodu, powoduje jej szybsze brązowienie , wtedy po prostu, kładziemy na wierzchu, kawałek folii do pieczenia 😉  W rondelku,na małym ogniu , roztapiamy masło , dodajemy kurkumę,musztardę ,cały czas mieszając , wkruszamy kostkę bulionową ,dokładamy czosnek wyciśnięty praską , miód . Nie przerywając mieszania , dolewamy na koniec śmietanę , mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji , odstawiamy z gazu i doprawiamy pieprzem . Udziec indyka , uwalniamy z kłębów sznurka 😉 Kroimy pieczeń, zanim wystygnie i podajemy, polany sosem..to wszystko 😉 Smacznego !

 

1 thought on “Pieczeń z indyka z sosem musztardowo – kurkumowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *