Pieczona papryka i czosnek w ziołowej zalewie na zimę

4.4/5 - (19 votes)

Pieczona papryka i czosnek w ziołowej zalewie na zimę

Uwielbiam pieczona paprykę ,ale z racji faktu, iż człowiek rodzi się po to by całe życie odpoczywać , nie chce mi się jej zbyt często robić . Tak więc potrzeba matką wynalazku , wystarczy pomęczyć się raz przygotowując składniki , mozolnie obierając czosnek i dłubiąc nasionka z papryki ..a potem po zapakowaniu w słoiki już tylko wzdychamy i się całą zimę opychamy ,pysznościami …

IMG_8818 (640x427)

Zbiór potrzebnych składników:

  • 4-5 dużych grubościennych mocno czerwonych papryk (im dojrzalsze tym smaczniejsze)
  • 2 główki czosnku
  • pęczek świeżych ziół   ( tymianku, oregano, rozmarynu ) ,gorczyca

zalewa :

  • 1,5 l wody
  •   1,5 szklanki octu ( 10% spirytusowy -czyli ten najzwyklejszy )
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 dużej łyżki soli
  •   olej do zalania słoików

IMG_8815 (640x427)

Paprykę przekroić na ćwiartki i wyjąć nasiona , czosnek obrać z łupin i zostawić w całych ząbkach . Wszystko ułożyć na blaszce do pieczenia -polać olejem i upiec w temperaturze 160 C do momentu ,aż papryka zacznie miejscami brązowieć ( te przypieczenia dają smak ) . Upieczoną paprykę i czosnek ułożyć w słoiczkach , dodać do każdego po kilka gałązek ziół i kilka ziaren gorczycy .Składniki na zalewę zagotować w garnku dodając do niej wywar-olej , pozostały po pieczeniu papryki z czosnkiem  . Gorącą zalewą ,zalać słoiki zostawiając w każdym około 1 cm wolnej przestrzeni , którą dopełniamy do samego rantu olejem i zakręcamy . Słoiki ustawiamy do góry dnem ,a następnego dnia pasteryzujemy 10 minut dla pewności .  Fajna aromatyczna przekąska , czosnek nie przeszkadza i nie wywołuje oddechu smoka , po upieczeniu i maceracji w zalewie jest słodkawy i pyszny .. 😉

IMG_8821 (640x427)

2 thoughts on “Pieczona papryka i czosnek w ziołowej zalewie na zimę”

  1. właśnie jadę z workiem papryki z giełdy. ten przepis wygląda smakowicie. mam tylko pytanie – ile dodać oleju tak mniej więcej do tej ilości co w przepisie ? czy można go zastąpić oliwą ewentualnie?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *