Pizza ” Gyros „

Rate this post

Pizza „Gyros”

Kolejna pizza , która podbiła serca moich dzieciaków . Nawet nie muszę się zastanawiać dlaczego . Przecież to pizza i gyros w jednym . Nie ma dla nich nic lepszego , następnym razem belgijskim zwyczajem położę na niej jeszcze frytki 😉 Proste , cienkie ciasto , zawsze się udaje . Dobra propozycja na obiad lub kolację , szczególnie gdy mamy gości . Mało kto nie lubi pizzy a domowa zawsze jest najsmaczniejsza 😉 Zrobiona z sercem pod gusta domowników , ze świeżych składników !

Składniki na dwie średnie pizze :

ciasto:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 2 opakowania suszonych drożdży ( 2 x 7g )
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli – płaskiej
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 duża szklanka ( 250 ml ) ciepłej wody
farsz :
  • 1 szt pojedyńczej , dużej piersi z kurczaka
  • 1 korniszon
  • 1 mała cebulka biała lub czerwona
  • 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżeczka granulowanego , suszonego czosnku
  • 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
  • sól do smaku
  • żółty tarty ser – dowolnego gatunku
sos :
  • 1/2 szklanki gęstej passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka mielonego chili
  • sól do smaku

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w maszynie do wyrabiania i łączymy wyrabiając z nich gładkie i sprężyste ciasto . Kulę ciasta dzielimy na dwie równe części .  Cienko rozprowadzamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia . Odstawiamy na 30  minut do w ciepłe miejsce . W między czasie przygotowujemy farsz . Pierś z kurczaka drobno kroimy , tak samo jak do gyrosa . Mieszamy z przyprawą gyros , solimy do smaku . Smażymy na patelni . Do passaty dodajemy 2 wyciśnięte praską ząbki czosnku ,chili i sól do smaku . Mieszamy , dzielimy na dwie części i smarujemy oba spody . Posypujemy serem , układamy kawałki kurczaka , pokrojonego w plastry korniszona i na końcu cieniutkie krążki z cebuli . Posypujemy tymiankiem , granulowanym czosnkiem . W stawiamy do piekarnika wygrzanego do 250 C . Pieczemy na środkowej półce , do momentu aż brzegi się zrumienią , bez termoobiegu . Trwa to około 10-15 minut . Serwujemy na gorąco , koniecznie z sosem czosnkowym 😉 Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *